Johan ”Matgeek” Hedbergs porchetta

Jag har gjort porchetta i ugnen och det är bannimej inte svårt!

Ingredienser

1 hel fläsksida
1 msk hel svartpeppar
1 msk fänkålsfrö
1 tsk chiliflingor
10 vitlöksklyftor
0.5 kruka rosmarin
0.5 kruka timjan

Recept

Dag 1:
1. Rosta kryddorna och mortla dem därefter. Dofta på dem!
2. Lägg fläsksidan med svålen nedåt. Skär långa skåror diagonalt med ett par centimeters mellanrum men inte hela vägen ner till svålen utan spara
några millimeter. Skär därefter tvärs över de första skårorna. Det ska bli ett grovt rutmönster. Strö över salt. Var frikostig! Strössla därefter över kryddorna.
3. Skala vitlöksklyftorna och riv dem därefter på ett zestjärn. Fördela vitlökspurén jämnt över hela biten.
4. Hacka rosmarin och timjan. Fördela även detta över hela biten. Tryck ner kryddor och örter lite i skårorna så smakerna fördelas över hela biten.
5. Rulla därefter ihop porchettan och slå snöre runt den. Lägg den på ett galler och ställ in i kylen (utan att vara täckt) över natten. Detta för att få svålen att torka vilket gör stor skillnad på krispigheten när den är färdigtillagad.
Dag 2:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Pricka svålen runt om. Kör porchetten tills den fått en innertemperatur om 80 grader. Fläskkött är genomstekt vid 70 grader men nu vill man att den också ska bli mör. Risken att den blir torr är minimal då den innehåller så pass mycket fett.
2. Bränn av ytan så den blir krispig alternativt fritera den runt om så svålen ”poppar”.
Ett tips är att samtidigt som porchettan står i ugnen sätter man en form under med lite rotsaker. Fett från porchettan kommer då droppa ner, ta med sig smaker och skapa de mest fantastiska rotfrukter du ätit.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share