Johan ”Matgeek” Hedbergs krispig fläsksida på grillen

Krispig fläsksida på grillen – inte så svårt som du tror!

Ingredienser

Fläsksida med svål
Salt

Recept

1. Ta ur fläsksidan ur förpackningen och lägg på ett galler med ett fat under. Alternativt lägg det på en tallrik. Ställ in i kylen över natten. Detta gör att fläsket torkar till lite och det underlättar för att få en krispig yta.
2. Skåra köttet. Skär igenom svålen och översta fettlagret i ett rutmönster. Skär inte ner i själva köttet (världen går inte under om du råkar göra det).
3. Strö över rikligt med salt och gnugga ner det i skårorna.
4. Placera briketter som en orm i grillen och tänd på ena sidan. Detta gör att värmen hålls ner samtidigt som glöden hålls levande under flera timmar.
5. Lägg i fläsksidan, helst inte direkt över glöden. Lägg på locket och reglera temperaturen till cirka 130-150 grader. Man kan också tillaga den i ugnen på 150 grader men då tappar man den goda röksmaken.
6. Efter 2-3 timmar är kärntemperaturen 68-70 grader och då är den tillagad.
7. Häll solros-, majs- eller rapsolja i en stekpanna. 2 cm brukar vara lagom. Värm upp på drygt medelvärme och när oljan är het så lägger man i fläsksidan med svålen nedåt. Fritera sakta tills svålen börjar ”poppa”. När den är krispig över hela så tar man upp den, låter den svalna några minuter och serverar därefter.
Ha alltid ett lock till hands när du friterar om oljan skulle fatta eld. Säkerställ även att det inte är några barn i närheten då det kan stänka om oljan.
Vid serveringen kan man skiva upp fläsksidan i halvcentimeter tjocka skivor. Lämpliga tillbehör är exempelvis japanskt ris, soja, salladslök och lite chili. Eller en sallad med glasnudlar och dressing på lime, fisksås, vitlök, ingefära, soja och vitlök.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share