Johan ”Matgeek” Hedbergs glaze till fläskfilé

Grillad fläskfilé är en sommarklassiker lätt att lyckas med bara man tänker lite på temperaturen. Så här gör jag för att alltid få den saftig och god!

Ingredienser

1 vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1 tsk Worchestershiresås
2 msk honung
2 msk japansk soja
Chili efter smak
Grovmald svartpeppar

Recept

1. Rör ihop alla ingredienser och smaka av. Här är det definitivt värt att beställa en lite bättre sesamolja från en återförsäljare online. Den tar då inte över en massa utan gör bara att det smakar gott.
2. Om filén ska grillas gör man en glödbädd på ena sidan av grillen. Salta fläskfilén och grilla den därefter rakt ovanför glöden på hög värme så den får fin färg på bägge sidor. Därefter flyttar man den åt sidan, penslar med rikligt med glaze och låter den gå klart på indirekt värme. Pensla gärna flera gånger med glazen för att öka smakerna.
3. Vid 65-67 grader kärntemperatur tar man ut fläskfilén och låter den vila 5 minuter. Temperaturen kommer då jämna ut sig i hela köttbiten och den släpper heller inte så mycket köttsaft när man skär upp den.
4. Servera!

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share