Daniel Crespis griskebab

Hårt kryddad kebab på karré och kotlett som grillas på träkol och skivas tunt i ymniga mängder i libabröd med krispiga grönsaker, pigg vitlöksyoghurt och pikant harissa.

Ingredienser

Ett stort grillspett
Tre skivor benfri karré utbankade tunna och delade i fyra delar.
Tre skivor benfri kotlett utbankade tunna och delade i fyra delar.
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes
Paprikapulver
Ingefära
Gurkmeja
Muskot
Timjan
Spiskummin
Kanel
Olivolja

Vitlökssmör:
Fem vitlöksklyftor
100 gram smör

Vitlöksyoghurt:
Fyra deciliter tjock, turkisk yoghurt
Två vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar

Till servering:
Fyra libabröd
Strimlad Isbergssallad
Hackad bladpersilja
Tärnade tomater
Strimlade fefferonis
Harissa
Olivolja
Salt
Citron

Recept

Krydda de 24 tunna skivorna kött rikligt med alla kryddor och sprinkla dem med lite olivolja. Låt köttet dra åt sig kryddorna någon timme eller två och trä sedan upp dem tight på grillspettet så de bildar ett stort fast köttstycke. Tänd upp träkol i grillen. Smält smöret med pressade eller finhackade vitlöksklyftor och krydda med salt och svartpeppar. Grilla spettet länge och väl och pensla oupphörligen med det smälta vitlökssmöret för maximal, smakrik crust runtom köttstycket. Förbered vitlöksyoghurten och grönsakerna medan grillspettet rullar över det glödande träkolet. Köttet är klart när innertemperaturen är 75 grader.

Servering: Värm libabröden och fyll dem med rikligt av de krispiga grönsakerna. Rippla rikligt med vitlöksyoghurt och god olivolja över, bre önskad mängd harissa på brödet och pressa en skvätt citron över allting. Avsluta med att med en mycket vass kniv skära ner kebaben i tunna skivor över grönsakerna. Krydda med extra salt och svartpeppar innan de proppfulla bröden viks ihop.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share