Tagine på fläsk med bulgursallad Tagine på fläsk med bulgursallad

Tagine på fläsk med bulgursallad

Tagine kommer fullpackad med smaker från nordafrika. En gryta med massor av kryddor och örter som gör att det doftar i hela köket. Serveras här med en fräsch bulgursallad.

Tips: ett alternativ till ras-el-hanout: lika delar paprika, koriander och ingefära samt lite saffran.

Tid
120 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Tagine
300 g fläskkarré
2-3 teskedar ras-el-hanout
3 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
Salt och nymald peppar
1 tesked korianderfrön
2 morötter
200 g hokkaido pumpa eller butternutpumpa
1 gul lök
1 röd chili
4 dl kycklingfond
1 burk skalade krossade tomater (400 g)
150 g torkade aprikoser

Bulgursallad
300 g bulgur
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 matsked salt
3 vårlökar
½ knippe persilja
40 g pumpafrön
2 apelsiner
Flingsalt och nymald peppar

Topping
4 dl grekisk yoghurt
1 knippe koriander

Recept

  1. Skär köttet i bitar om ca. 3×3 cm och marinera väl i en blandning av ras-el-hanout, finhackad vitlök, salt, peppar, olivolja och korianderfrön.
  2. Bryn köttet väl i en stekpanna. När det har fått färg, tillsätt morötter, pumpa och lök i tärningar tillsammans med chilin och låt sedan steka ihop. Tillsätt sedan fonden och de krossade tomaterna. Låt det sjuda under lock i ca. 1½ timme.
  3. Lägg bulguren i en kastrull med kokande vatten och tillsätt olivolja och salt. Rör om då och då, stäng sedan av värmen och sätt på locket. Låt det dra i 15 minuter.
  4. Blanda ihop bulguren med grovhackad persilja, finhackad vårlök, pumpafrön, tunna skivor apelsin, salt och peppar.
  5. Tillsätt till slut de torkade aprikoserna i grytan och krydda med salt och peppar.
    Servera taginen med bulgursallad, grekisk yoghurt och koriander.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 4417
Energi (kcal): 1056
Protein (E%): 9
Fett (E%): 64
Kolhydrater (E%): 27
Share