Tagine på fläskkarré med bulgursallad

Tagine är en kryddig gryta från Nordafrika. Den innehåller kött, oftast lamm, som smaksatts med kryddor och örter. Här kommer vår variant av tagine på fläskkarré med bulgursallad. Ras el hanout är en marockansk kryddblandning som innehåller bland annat kardemumma, kanel, koriander och ingefära. Något som används i detta recept.

Ingredienser

4 personer

300 g fläskkarré, i 3 x 3 cm-tärningar

Kryddmarinad:
2 tsk ras el hanout
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 tsk korianderfrön
neutral rapsolja till stekning

Grönsaker:
2 morötter, tärnade
200 g hokkaidopumpa eller butternutpumpa, tärnad
1 gul lök, grovhackad
1 röd spansk peppar, strimlad
4 dl kycklingbuljong
400 g krossade tomater
50 g torkade aprikoser, strimlade

Bulgursallad:
4 dl vatten
300 g bulgur
1 dl olivolja
1 msk salt
½ kruka bladpersilja, grovhackad
3 vårlökar, strimlade
40 g pumpafrön
2 apelsiner, i tunna skivor
flingsalt
nymalen vitpeppar

Till servering:
4 dl tjock yoghurt
1 kruka färsk koriander, strimlad

Gör så här

Tagine: Blanda samman ras el hanout, vitlök, salt, peppar, olivolja och korianderfrön i en bunke. Vänd ner köttet och blanda noga. Bryn köttet väl i en stor stekgryta. När det har fått färg, tillsätt morötter, pumpa, lök och chili och fräs alltsammans. Tillsätt buljongen och tomaterna, koka upp och sänk värmen till låg. Låt det sjuda under lock i ca 1 ½ timme, eller tills köttet är mört.

Bulgursallad: Koka upp vattnet, lägg ner bulgur tillsätt olivolja och salt. Rör om, stäng sedan av värmen och lägg på lock på kastrullen. Låt det dra i 15 minuter. Blanda ihop bulguren med persilja, vårlök, pumpafrön, apelsin, salt och peppar.

Servering: Tillsätt de torkade aprikoserna i grytan, smaka av och justera eventuellt kryddningen med salt och peppar. Servera taginen med bulgursallad, yoghurt och koriander.

FLER RECEPT

Rulla till toppen