Tagine på fläsk med bulgursallad

Tagine kommer fullpackad med smaker från nordafrika. En gryta med massor av kryddor och örter som gör att det doftar i hela köket. Serveras här med en fräsch bulgursallad.

Tid
120 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Tagine
300 g fläskkarré
2-3 teskedar ras-el-hanout
3 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
Salt och nymald peppar
1 tesked korianderfrön
2 morötter
200 g hokkaido pumpa eller butternutpumpa
1 gul lök
1 röd chili
4 dl kycklingfond
1 burk skalade krossade tomater (400 g)
150 g torkade aprikoser

Bulgursallad
300 g bulgur
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 matsked salt
3 vårlökar
½ knippe persilja
40 g pumpafrön
2 apelsiner
Flingsalt och nymald peppar

Topping
4 dl grekisk yoghurt
1 knippe koriander

Recept

  1. Skär köttet i bitar om ca. 3×3 cm och marinera väl i en blandning av ras-el-hanout, finhackad vitlök, salt, peppar, olivolja och korianderfrön.
  2. Bryn köttet väl i en stekpanna. När det har fått färg, tillsätt morötter, pumpa och lök i tärningar tillsammans med chilin och låt sedan steka ihop. Tillsätt sedan fonden och de krossade tomaterna. Låt det sjuda under lock i ca. 1½ timme.
  3. Lägg bulguren i en kastrull med kokande vatten och tillsätt olivolja och salt. Rör om då och då, stäng sedan av värmen och sätt på locket. Låt det dra i 15 minuter.
  4. Blanda ihop bulguren med grovhackad persilja, finhackad vårlök, pumpafrön, tunna skivor apelsin, salt och peppar.
  5. Tillsätt till slut de torkade aprikoserna i grytan och krydda med salt och peppar.
  6. Servera taginen med bulgursallad, grekisk yoghurt och koriander.

 

Tips

Ett alternativ till ras-el-hanout: lika delar paprika, koriander och ingefära samt lite saffran.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 4417
Energi (kcal): 1056
Protein (E%): 9
Fett (E%): 64
Kolhydrater (E%): 27
Share