Rotfruktspommes med aioli och Jamaicansk fläsksida

Ett recept hämtat från det kryddiga Jamaica. Blanda de smakrika rökiga kryddorna och gör din egen aioli. Det kommer att smaka fantastiskt.

Tid
90 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Jamaicansk fläsksida
500 g fläsksida (utan ben)
2 tsk grovt salt
1 tsk socker
1 tsk lökpulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1 tsk paprika
½ tsk mald peppar
½ tsk kanel
½ tsk muskot
1 dl olivolja

Rotfruktspommes
600 g rotfrukter (t.ex. selleri, morot, palsternacka / persiljerot)
½ l neutral olja (t.ex. rapsolja)
1 tsk flingsalt

Vitlöksaioli
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 tsk socker
½ dl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
4 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)

Sallad
70 g spenat
1 hjärtsallad/gemsallad
1 schalottenlök

Recept

  1. Blanda ihop kryddorna och stryk över fläsksidans köttsida.
  2. Snitta svålen ner i fettet och häll på ordentligt med salt ner i snitten.
  3. Lägg fläsksidan i en ugnsform så att svålen ligger jämnt. Köttet placeras i mitten av en kall ugn. Vrid upp ugnen på 185 grader och tillaga i 1 timme.
  4. Skala rotfrukterna och skär i samma storlek som pommes frites. Häll i oljan i en kastrull och värm den till 175-185 grader. Ta hälften av rotfrukterna och fritera dem tills de är gyllene (cirka 8 minuter), lägg dem sedan på bakplåtspapper och strö flingsalt över dem. Gör samma sak med andra hälften rotfrukter.
  5. Skölj spenat, salladen och den skalade löken. Hacka löken i tunna skivor och skär salladen i mindre bitar. Blanda i en serveringsskål.
  6. Vispa ihop äggulor med finhackad vitlök, salt, dijonsenap, socker, olivolja och äppelcidervinäger. Vispa sedan i oljan lite åt gången tills aiolin fått rätt konsistens.
  7. Skär köttet i skivor och servera tillsammans med rotfruktspommes, sallad och aioli.

  

Tips

Köttmarinad kan köpas färdigblandad i de flesta affärer.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 7356
Energi (kcal): 1758
Protein (E%): 6
Fett (E%): 92
Kolhydrater (E%): 2
Share