

Ingredienser
Kryddig fläskfilé
1 tesked hela korianderfrön
1 tesked hela fänkålsfrön
1 tesked kummin
1 nypa torkade chiliflingor
300 g fläskfilé
2 matsked smakneutral olja (t.ex. rapsolja)
Tomat- och lökpaj
1 rulle smördeg (ca 25×25 cm)
1 handfull vetemjöl
3 salladslökar
3 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 matskedar äppelcidervinäger
Salt och nymald peppar
800 g tomater i olika färger
2 kvistar färsk mynta
10 kvistar färsk timjan
Tillbehör
1 knippe eller kruka färsk basilika
4 stora nävar eller 300 g grönsallad
Recept
- Häll kryddorna i en mortel och krossa dem till ett grovt pulver.
- Putsa fläskfilén och skär den i tunna skivor, ca. ½ x ½ cm tjocka, och vänd dem i kryddblandningen. Låt köttet marinera i 15-20 minuter.
- Placera smördegen på ett mjölat bord och kavla ut den lite tunnare. Flytta sedan över smördegen till en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Slå på ugnen på 220 grader
- Skala och skär salladslöken i strimlor och finhacka vitlöken. Blanda salladslöken och vitlöken med hälften av olivoljan, äppelcidervinäger, salt och nymald peppar och sprid sedan lök- och vitlöksblandningen i ett tunt lager över smördegen.
- Skölj tomaterna och torka av dem ordentligt. Skär dem sedan i skivor och lägg på toppen för att bilda ett vackert färgmönster.
- Strö över myntablad och hackad timjan, salt och nymald peppar och avsluta med att pensla ytan med olivolja.
- Sätt in pajen i en ugn och låt den gräddas i 20-25 minuter. Smördegen ska bli gyllene och krispig och tomaterna ska ha sjunkit ihop lite, men fortsatt ha sin form.
- Skölj grönsalladen och basilikabladen och torka av dem.
- Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila lite innan den skärs upp.
- Värm en stekpanna med 2 matskedar olja och stek de kryddade fläskfiléskivorna på hög värme i 1-2 minuter så att de får en fin stekyta, men fortsatt är saftiga i mitten. Det bör komma ett fräsande ljud när köttet läggs i stekpannan. Lyft ur fläskfilén från pannan och krydda med salt och nymald peppar.
- Lägg fläskfilén ovanpå pajen och strö över massor av färsk basilika. Servera tillsammans med grönsallad.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
3444 kJ
Energi (kcal):
823 kcal
Protein (E%):
10 E%
Fett (E%):
62 E%
Relaterade recept



Bräserade fläsklägg i buljong med nudlar, plommon, cashew och shiitake



Nattbakad fläskkarré med stompad avokado, syrad lök och friterad kikärtor



Smörstekt grisrygg med cidersås, smörbakad spetskål, syrliga äpplen, hasselnötter och pepparrot



Het fläsk- och papayasallad med böngroddar och jordnötter



Krispig fläsksida


