kryddig fläskfilé kryddig fläskfilé

Färgsprakande platt tomatpaj med mynta, basilika och kryddig fläskfilé

Här kommer en variant på paj som påminner om en focaccia. Fläskfilén får en härlig kryddning av bland annat fänkål, koriander, kummin och chili vilket funkar utmärkt tillsammans med pajens tomatbas. Smaklig spis!

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Kryddig fläskfilé
1 tesked hela korianderfrön
1 tesked hela fänkålsfrön
1 tesked kummin
1 nypa torkade chiliflingor
300 g fläskfilé
2 matsked smakneutral olja (t.ex. rapsolja)

Tomat- och lökpaj
1 rulle smördeg (ca 25×25 cm)
1 handfull vetemjöl
3 salladslökar
3 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 matskedar äppelcidervinäger
Salt och nymald peppar
800 g tomater i olika färger
2 kvistar färsk mynta
10 kvistar färsk timjan

Tillbehör
1 knippe eller kruka färsk basilika
4 stora nävar eller 300 g grönsallad

Recept

  1. Häll kryddorna i en mortel och krossa dem till ett grovt pulver.
  2. Putsa fläskfilén och skär den i tunna skivor, ca. ½ x ½ cm  tjocka, och vänd dem i kryddblandningen. Låt köttet marinera i 15-20 minuter.
  3. Placera smördegen på ett mjölat bord och kavla ut den lite tunnare. Flytta sedan över smördegen till en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  4. Slå på ugnen på 220  grader
  5. Skala och skär salladslöken i strimlor och finhacka vitlöken. Blanda salladslöken och vitlöken med hälften av olivoljan, äppelcidervinäger, salt och nymald peppar och sprid sedan lök- och vitlöksblandningen i ett tunt lager över smördegen.
  6. Skölj tomaterna och torka av dem ordentligt. Skär dem sedan i skivor och lägg på toppen för att bilda ett vackert färgmönster.
  7. Strö över myntablad och hackad timjan, salt och nymald peppar och avsluta med att pensla ytan med olivolja.
  8. Sätt in pajen i en ugn och låt den gräddas i 20-25 minuter. Smördegen ska bli gyllene och krispig och tomaterna ska ha sjunkit ihop lite, men fortsatt ha sin form.
  9. Skölj grönsalladen och basilikabladen och torka av dem.
  10. Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila lite innan den skärs upp.
  11. Värm en stekpanna med 2 matskedar olja och stek de kryddade fläskfiléskivorna på hög värme i 1-2 minuter så att de får en fin stekyta, men fortsatt är saftiga i mitten. Det bör komma ett fräsande ljud när köttet läggs i stekpannan. Lyft ur fläskfilén från pannan och krydda med salt och nymald peppar.
  12. Lägg fläskfilén ovanpå pajen och strö över massor av färsk basilika. Servera tillsammans med grönsallad.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3444 kJ
Energi (kcal): 823 kcal
Protein (E%): 10 E%
Fett (E%): 62 E%
Share