#GrillaSvenskt

Vad lägger du på grillen i vår?

Är du den ständiga grillmästaren eller lite mer av en novis som precis vågat dig fram till grillen? Oavsett hur dina grill-skills ser ut är grillning något alla kan ägna sig åt. Att grilla är trevligt, socialt och ett trivsamt sätt att tillaga maten på. Allt som behövs är bra råvaror, en fin köttbit – så klart från Sverige – samt några verktyg som exempelvis en termometer och en grilltång. Sedan är det bara att sätta igång.

Här bjuder vi på våra bästa grilltips och förstås en massa smarriga recept som passar att laga både på våren och under de långa härliga sommarkvällarna.

Citrusglazeade grillspett

Billigaste köttet till grillen

När det gäller att välja kött till grillen så passar generellt bitar med mycket insprängt fett eller fettrand bäst. Griskött kostar ofta mindre än nöt- och lammkött och passar därför bra till grillningen om du har en sparsam budget.

Karré är en prisvärd detalj och en riktig grillfavorit som passar bra att grilla både som hel bit genom indirekt grillning och i skivor. Skivor av fläskkarré ska gärna grillas snabbt på en riktigt varm grill så att de får en krispig yta och inte hinner bli för sega. Vill du testa något mer ovanligt kan halsbit, även kallad secreto, passa. Namnet kommer från Spanien och syftar till grisens hemlighet, just för att den är lite ovanlig men tack vare sin marmorering otroligt god att grilla.

Vill du grilla nötkött finns det flera detaljer som passar utan att göra för stora hål i plånboken. Rostlock med kappa eller picanha, som den också kallas, är en riktig pärla som många kanske inte känner till. Den passar perfekt till grillen tack vare sin tjocka fettkappa som både ger smak och saftighet.

Flanksteken är en annan favorit som är god att grilla snabbt och sen skiva tvärs över fibrerna till servering. Eller varför inte testa att grilla skivor av högrev? Det många inte vet är att högreven är fortsättningen på entrecôten! Texturen är hårdare och grövre medan smaken är djup och mustig.

Köttfärs passar fint till grillen

Köttfärs är svårslaget när det kommer till priset och färs passar också bra att grilla i olika former och med olika kryddningar. Gör dina egna grillade hamburgare, kebabspett eller testa att laga vårt recept på grillad cevapcici. Råkorv är en annan riktig grillfavorit men den behöver grillas lite försiktigare än många tror så att vätskan behålls i korven. Längre ner på sidan hittar du alla våra härliga grillrecept Kött från Sverige logga

Välj svenskt kött

När du väljer att grilla svenskt kött får du mer än bara en god köttbit. Du bidrar också till att behålla och utveckla den svenska livsmedelsproduktion. Ju mindre importberoende vi är desto mindre sårbara är vi, vilket är särskilt viktigt när världen omkring oss är oförutseende och orolig. Dessutom minskar du ditt miljöfotavtryck eftersom svensk mat är bland den mest hållbara i världen.

Håll utkik efter märkningen Kött från Sverige så vet du att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige samt att varan är både förädlad och förpackad i Sverige. Tillsammans kan vi säkra den svenska maten.

Grillfilmer med grillbloggen

Hur lyckas man med fläskkarré och vad är hemligheten med att grilla den perfekta hamburgaren? De frågorna får du svar på i Svenskt Kötts nya grillfilmer där Peter Watz från grillbloggen visar och berättar om allt möjligt som kan vara bra att tänka på när du grillar. Du kommer också få lära dig hur man tänder en kolgrill på bästa sätt och vad det är för skillnad på kol och kol. Alla videos hittar du här.

Så lyckas du med fläskkarré

Så grillar du bästa hamburgaren

Hur lyckas man med grillningen?

Förutom att välja ut den detalj som man vill grilla så kan det vara bra att ha lite koll på hur man lyckas med grillningen. Det finns nämligen två olika sätt att grilla; direkt och indirekt grillning. Direkt grillning är när man lägger bitar och skivor av kött rakt över den heta glöden på ett grillgaller. Indirekt grillning tar längre tid och är när man lägger hela köttbitar på gallret vid sidan av glöden istället för rakt över. Detta gör man för att ytan inte ska bli bränd innan mitten är klar samt att köttet ska bli riktigt saftigt. Vid indirekt grillning ska locket på grillen vara stängd.

Kött som passar till direkt grillning:

Gris: filé, kotlett, karré, halsbit (secreto), skinka (skivor), revbensspjäll, grillspett
Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor), högrev, picanha, grillspett
Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor)

Kött som passar till indirekt grillning:

Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastek (tjock skiva färsk skinka)
Nöt: hel filé, hel entrecôte
Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé

Ungefärliga grilltider

KöttslagSkivtjocklek   Tid
Nötkött  
Biff/Entrecote1½ cm2–3 min/sida
Skiva av rostbiff3 cm6–7 min/sida
Griskött   
Karré/Kotlett2 cm3–4 min/sida
Skinka1½ cm3–4 min/sida
Revbensspjäll3–4 cm6–7 cm/sida
Tunna spjäll1–2 cm20–25 min totalt
Lamm  
Kotlett1½ cm2–3 min/sida
Stek1½ cm2–3 min/sida
Tunnbringa4–5 min/sida
Bog/rygg1½ cm3–4 cm/sida

Tiderna ovan är ungefärliga och varierar beroende på hur varm grillen är. För att vara säker på när köttet är klart, använd gärna en stektermometer.

Innertemperaturer på kött

Rare (blodigt): 55˚C  nöt, lamm (omalet kött)  |  Medium rare: 58–60˚C  nöt, lamm (omalet kött)
Medium: 60–65˚C  nöt, lamm (omalet kött)  |  Well done (genomstekt): 70˚C  nöt, lamm, gris, färs

Mer om grillning

9 tips som gör att du lyckas med grillningen

  • Se till att köttet är rumstempererat när du lägger det på grillen. Då kommer det snabbare upp i rätt temperatur i hela köttbiten och att mindre vätska pressas ut ur köttet vid den hastiga temperaturhöjningen.
  • Tänd grillen i god tid, cirka 20–30 minuter innan det är dags att grilla. Kolen ska vara grå med synlig glöd.
  • Om du ska grilla med träspett – blötlägg spetten en stund innan du trär på kött och grönsaker så börjar de inte brinna. Ett tips är att trä grönsaker och kött på olika grillspett då de ofta har olika tillagningstid.
  • Om du marinerar köttet, se till att göra det i god tid så att köttet hinner ligga i marinaden några timmar. Torka av köttet innan du lägger det på grillen så att marinaden inte droppar ner på glöden och bildar eldslågor, vilket kan göra att köttet bränns.
  • Salta köttet innan det läggs på grillen. Salt hjälper till att binda vätskan i köttet och tar fram köttets smak. Kryddorna kan du vänta med till slutet så de inte bränns av grillens höga temperatur.
  • Grilla inte över öppen låga. Då kan köttet brännas och få dålig smak. Ha gärna en sprayflaska med vatten redo om köttet skulle fatta eld.
  • Använd en termometer för att kontrollera om köttet är klart. Tänk på att köttet stiger några grader efter tillagning. Ju större köttbiten är desto mer stiger den i temperatur. Alltså bör man avsluta grillandet några grader innan köttet nått den slutliga temperaturen man vill ha det i.
  • Använd ett fat till det råa köttet och ett annat till det färdiggrillade köttet, eller se till att diska fatet ordentligt efter att det varit i kontakt med det råa köttet. Det kan finnas skadliga bakterier på ytan på det råa köttet. Dessa förstörs i grillen men kan finnas kvar på fatet där det råa köttet legat och därför behövs ett rent fat till det grillade köttet.
  • Låt köttet vila innan du skär upp det så behålls mer av vätskan. 10 minuter brukar räcka.

Grilla klimatsmart – grilla svenskt!

Matens miljöpåverkan är en komplex fråga. Det handlar om så mycket mer än bara utsläpp av klimatgaser. Det handlar också om biologisk mångfald, användningen av kemiska bekämpningsmedel, skövling av regnskog och vatten- och markanvändning.

Sverige har bland världens duktigaste bönder när det kommer till låg klimatpåverkan och bra djuruppfödning. Vår klimatsmarta köttproduktion är både det bästa klimatvalet jämfört med andra länder, och bidrar till fler miljömål. Till exempel så bidrar betande djur till att den biologiska mångfalden bevaras och stärks.

Omställningen till förnybar energi pågår hela tiden; idag har många ladugårdar solceller på taket medan stallar värms upp av biogas från gödsel. Svenskt kött ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra delar av världen. Välmående friska djur som får bra foder är några av förklaringarna.

Visste du att…

…djurens gödsel rötas till biogas som exempelvis kan värma upp det egna stallet. Resterna efter rötningen blir ett naturgödsel som ger mindre utsläpp när det används inom odlingen.

Kol, briketter eller gasol?

Ska man välja kol, briketter, gasol eller pellets när man grillar? Eller borde man kanske passa på att BBQ:a med ved? Valen är många och vilket man väljer beror naturligtvis på vilka förutsättningar man har, vad ekonomin tillåter och hur mycket tid man har. Är man ute med båten eller husvagnen kanske en mindre kolgrill passar bättre.

Har man gott om tid är low and slow något man bör testa – alltså BBQ där man grillar längre på lägre temperatur. Med hjälp av en rök, en offset smoker eller en ask som man lägger på glöden med flis i kan man få till god smak på köttet. Den allra enklaste metoden är förstås att bara lägga fliset direkt på kolen och stänga locket. Tänk också på att använda kol som är certifierad av FSC samt att tända grillen med en elektriskt tändare. Det är miljövänligare än tändvätska.

» Här hittar du smarta och goda BBQ-Tips från Johan Åkerberg på Holy Smoke.

Eldningsförbud och grillförbud

Respektera alltid om det råder eldningsförbud. Eldningsförbud innebär att man får grilla på den egna tomten eller på en iordningställd grillplats byggd av betong eller sten. Tillfälliga grillplatser som är gjorda av stenar eller stockar uppfyller inte kraven. Råder ”grillförbud” gäller hårdare regler. Då är alla former av öppna lågor förbjudna såvida man inte har specifikt tillstånd från kommunen. Med andra ord är det förbjudet att grilla med kol och gasol medan elgrillar normalt är tillåtna. Dock kan det förekomma lokala restriktioner så dubbelkolla gärna med din kommun. Tänk på att många av våra recept likaväl kan lagas i ugn eller stekpanna.

Lilla grill-parlören

BBQ: är en förkortning av barbeque, är ett sätt att tillaga maten långsamt på vid indirekt värme. Marinad, rub och flis används ofta när man BBQ:ar.

Kamadogrill: En speciell typ av grill som passar extra bra till rökning och indirekt grillning under en längre tid.

Offset Smoker: är en typ av kombinerad grill och rök som består av en mindre liggande tunna med dörr samt en större liggande tunna med skorsten. I den mindre tunnan eldar man medan röken och värmen som bildas leds in i den större tunnan där maten ligger.

Ägg: Benämns om en kamadogrill som är av märket Big Green Egg

Well done: Benämning på stekgraden när köttet är helt genomstekt och har en innertempertur på cirka 70 grader.

Medium: Benämning på stekgraden när köttet är tillagat men fortfarande är rosa i mitten. Innertemperaturen vid medium varierar beroende på vilket köttslag och vilken detalj man tillagar men brukar generellt ligga runt 60 grader.

Rare: är när köttet fortfarande är rått i mitten men har stekyta. Innertemperatur brukar ligga på cirka 50 grader men varierar beroende på köttslag och detalj.

Marinad: är en sås som köttet får ligga och marinera i innan grillningen för att få god smak och bli mörare. Det är vanligt att marinader är oljebaserade, men man kan även marinera i mejeriprodukter. Ofta används också något syrligt i marinaden för att göra köttet mört.

Grillolja: Används som marinad och att pensla på köttet under grillningen. Det bidrar med fin yta, men oljan fattar lätt eld.

Mop: Ibland också kallad sop, är en tunnflytande och vattnigare typ av BBQ-så som man penslar på köttet för att det inte ska bli torrt när man BBQ:ar. Till penslingen används oftast en pensel som ser ut som en liten städmopp.

Rub: En grovmalen kryddblandning som masseras in i köttet strax före grillning.

Rubba: Att gnida in köttet med en rub för att på så vis smaksätta köttet innan grillning.

Glaze: Sås som penslas på köttet när det ligger på grillen, strax innan det är klart. En glaze innehåller oftas något sött och är lite simmigare i konsistensen. Eftersom sockret lätt bränns penslas just glazen på slutet.

Glazea: Att pensla på köttet en viss typ av sås som kallas glaze, under tillagning.Barbecuesås: Kryddig sås som serveras till det grillade köttet. Kan också penslas på köttet strax innan det är klart som en glaze.

Reverse sear: Innebär att man bryner köttet på slutet istället för i början. Vid reverse sear, eller omvänd bryning, tillagas köttet först på lägre temperatur, exempelvis i ugnen eller genom kokning. Sedan ger man det stekytapå slutet, exempelvis på grillen.

Tändrör: är en cylinder i metall med handtag som används för att tända och värma kol och bricketter utan tändvätska.

Grilltång: Tång i metall, med relativt långt skaft. Vissa grilltänger har lite för långt skaft som då blir svårmanövrerat.

Foliepaket: används för att bädda in olika råvaror i folie till ett ”paket” som sedan läggs på grillen. Vid tillagning i folie blir råvarorna mer kokta än om de låg rakt på grillgallret.

Läckra grillrecept

Psst! När du grillar svenskt – tagga gärna dina fina grillbilder med #grillasvenskt i sociala medier så hittar vi dem.

Rulla till toppen