Vildris med fläsk Vildris med fläsk

Vildris med fläsk i massaman curry

Smaker och inspiration hämtade från det fantastiska matlandet Thailand. Kombinationen milt och smakrikt gör massaman enormt populärt både inom- och utanför Thailands landsgränser.

Tips: Citrongräs kan inte ätas utan tillsättas för att ge mycket smak, därför måste den också tas bort från maträtten innan servering. För att få ut mesta möjliga smak från citrongräset bör den krossas; det gör man enklast genom att exempelvis banka den med en kavel.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Massaman
2 gula lökar
3 morötter
2 bakpotatisar
3 sötpotatisar (ca. lika stora som bakpotatis)
300 g fläskkarré
3 matskedar röd eller grön currypasta
2 matskedar soja
1 matskedar ostronsås
2 tsk salt
1 matsked socker
2 matskedar olja
1 citrongräs
3 kaffirlimeblad
1 dl vatten
1 buljongtärning (kyckling-, höns- eller grönsak)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
Salt och nymald peppar

Vildris
300 g vildris
6 delar vatten
1 matsked salt

Topping
2 handfull jordnötter
1 bukett koriander
1 lime

Recept

  1. Alla grönsaker skalas och skärs i större bitar.
  2. Skär köttet i bitar omkring 3×3 cm och marinera dem i en blandning av currypasta, soja, ostronsås, salt och socker i minst 30 minuter.
  3. Lägg vildriset i en kastrull med kokande vatten och tillsatt salt. Koka riset på låg värme under lock i ca. 35 min. Riset bör vara mjukt men fortfarande vara al dente med visst tuggmotstånd. Häll av överflödigt vatten från riset.
  4. Värm en gryta med olja och stek köttet på hög värme. Det ska fräsa när köttet träffar oljan.
  5. Tillsätt alla grönsaker, limeblad, citrongräs, buljongtärning, vatten och kokosmjölk. Låt rätten sjuda under 20 minuter.
  6. Gör en blandning av hackade jordnötter, koriander och skivad lime (utan skal) och servera till.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3214
Energi (kcal): 768
Protein (E%): 10
Fett (E%): 43
Kolhydrater (E%): 47
Share