Tortilla med butternut och fläsklägg Tortilla med butternut och fläsklägg
Mette Dahlgaard

Tortilla med butternut och fläsklägg

Fläsklägg är en styckningsdetalj av svin. Det är mittdelen av grisens ben, runt knän och armbågar, och man använder således både de främre och de bakre benen. Fläsklägg säljs med svålen kvar på köttet. Läggen är ofta rimmade eller rökta. I det här receptet parar vi ihop det traditionella fläsklägget med lite nya tillbehör i form av butternutpumpa och tortillabröd.

Tid
3,5
Personer
4

Ingredienser

1 fläsklägg
2 tsk salt
½ tsk nymald peppar
1 tsk enbär

Tortillas:
370 g vatten
5 g salt
170 g Maseca majsmjöl

Kryddig butternut:
1 butternut
½ gul eller röd chili
½ bunt koriander
1 rödlök
1 lime
2 tsk salt

Recept

  1. Skåra svålen på lägget och gnid det med salt, peppar och krossade enbär.
  2. Lägg fläsklägget i en långpanna med lite vatten i botten och tillaga lägget i 160 grader i 3 timmar. Köttet är färdigt när det lätt kan lossas från benet.

Tortillas:
1. Koka upp vatten och salt i en tjockbottnad kastrull.
2. Tillsätt 150 g majsmjöl och rör ihop till en tjock deg.
3. Ta grytan från värmen och låt degen vila lite i grytan innan du tar upp den och knådar med lite mer majsmjöl, tills det inte klistrar fast i bordet.
4. Packa in tortilladegen i plastfolie och låt den vila i kylen i 1 timme.
5. Dela sedan upp degen i bitar på 25 gram och kavla ut dem tunt mellan två bakplåtspapper.
6. Stek tortillabröden i en mycket varm och torr panna i ca 2 minuter på båda sidor.

Kryddig butternut:
1. Tvätta butternuten noga och lägg den på en bakplåt.

2. Ställ den i en kall ugn och sätt ugnen på 160 grader. Baka den tillsammans med fläsklägget tills den är helt mjuk i ca 1 timme.
3. Dela butternuten på mitten och ta bort kärnor och skal. Lägg fruktköttet i en skål och mosa lätt.
4. Skiva chili, koriander och rödlök fint.
5. Pressa saften ur en lime.
6. Smaka av butternuten med chili, rödlök och koriander, färskpressad limesaft och salt.

Servering:
Lägg två tortillas på varje tallrik och lägg en stor sked butternut på alla tortillas. Överst lägger du småbitar av fläsklägget och dekorerar sedan med koriander, örter från trädgården, physalis eller vad du vill.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1611
Energi (kcal): 384
Protein (E%): 31
Fett (E%): 25
Kolhydrater (E%): 45
Share