Tomat- och fänkålschutney med grillad secreto och couscous

Här har du något för sommarmåltiden! Secreto är en fantastiskt god del av grisen, och det behövs inte mycket kött för att ge massor av smak. I det här receptet serveras den med en chutney på fånkål och tomat tillsammans med citrondoftande couscous.

Tid
35 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Secreto
400 g secreto
1 msk olivolja
2 tsk salt

Chutney
3 kvistar timjan
2 fänkål
25 små tomater, körsbärs- eller cocktailtomater
3 msk socker
2 stjärnanis
1 dl äppelcidervinäger
Salt och peppar
½ dl olivolja

Couscous
200 g couscous
1 obesprutad citron

Dekorering
3 kvistar av körvel eller vattenkrasse

Recept

  1. Dela secreton i två delar, vänd dem i olivolja, salt samt sköljd, hackad timjan.
  2. Blanda ordentligt och låt det dra i minst 15 minuter.
  3. Skär av fänkålens topp och botten, dela den på längden och strimla den så tunt som möjligt. Lägg dem i en skål.
  4. Skölj tomaterna, halvera dem och lägg i en skål.
  5. Värm socker och stjärnanis i en kastrull på medelhög värme och låt det karamelliseras försiktigt tills det är helt gyllene.
  6. Tillsätt fänkål och blanda väl. Strö över lite salt så att fänkålen släpper lite fukt.
  7. Tillsätt vinäger och låt det koka ett par minuter.
  8. Tillsätt tomater och blanda försiktigt.
  9. Koka i ytterligare några minuter så att tomaterna blir varma och sjunker ihop lite, men ändå behåller sin form och smak.
  10. Ta grytan av pannan och tillsätt olivolja, lite extra salt och nymald peppar.
  11. Lägg couscous i en kastrull och häll på vatten så att det står 3 cm över.
  12. Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk olivolja.
  13. Koka couscousen i 4-5 minuter tills den har sugit upp allt vatten.
  14. Skölj citron, riv skalet fint och pressa ur saften.
  15. Ta bort pannan från värmen och krydda med finrivet citronskal och -juice. Låt det dra i 5 minuter.
  16. Värm en grillpanna eller en vanlig stekpanna på hög värme.
  17. Stek secreton 2-3 minuter på varje sida så att köttet får en vacker grillyta och fortfarande är saftigt i mitten.
  18. Krydda med lite extra salt och nymald peppar.
  19. Lyft secreton ur pannan och låt vila i 5 minuter innan du skär den i tunna skivor.
  20. Servera secreto med chutney och couscous och garnera med lite sköljt och klippt grönt.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1601
Energi (kcal): 383
Protein (E%): 16
Fett (E%): 52
Kolhydrater (E%): 32
Share