Tomat-feta och bakade morötter med krispigt fläskkött

En nytänkande, och lite somrig, tappning på köttbullar. Köttbullarna smaksätts med salvia och vitlök, rullas i panko och steks slutligen krispiga och gyllenbruna. Serveras tillsammans med örtbröd, ugnsstekta tomater med fetaost och ugnsrostade morötter med krispiga bovetekärnor. Här får råvarorna stå i centrum!

Tips – Kör ev. morötterna kort under grillen tills de får en fin brun färg.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Örtbröd
1 dl vatten
1 dl lättmjölk
¼ paket jäst
¼ tsk socker
¼ tsk salt
40 g durummjöl
225 g tipomjöl eller vetemjöl
Några kvistar färsk timjan och rosmarin
Olivolja

Tomat-feta
500 g tomater, gärna körsbärstomater
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
200 g fetaost
3 kvistar färsk timjan eller 1 msk torkad
Salt och peppar

Bakade morötter
600 g morötter
50 g rostade bovetekärnor eller andra kärnor
1 paket krasse, 20 g
1 msk olivolja
Salt och peppar

Krispig fläskkött
600 g blandfärs, 8-12 % fett
1 bunt salvia, 30 g
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt och lite peppar
1 ägg
1 dl panko, 45 g
1 dl mjöl
1 msk olja

Recept

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Rör ut jäst i vatten och mjölk.
  3. Rör ner lite mjöl, socker, salt och timjan i jästblandningen.
  4. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och rör om tills degen är smidig.
  5. Låt degen jäsa i 15 minuter.
  6. Dela degen i 4 bitar och rulla ut dem till stora bullar.
  7. Låt degen jäsa i 15 minuter.
  8. Baka i 250 grader i 10-12 minuter.
  9. Skölj tomaterna och pressa vitlöken.
  10. Lägg tomaterna i en ugnsfast form.
  11. Vänd tomaterna i vitlök och olja.
  12. Strö över smulad feta, timjan, salt och peppar.
  13. Baka i 200 grader i ca 30 minuter.
  14. Tvätta eller skala morötterna.
  15. Lägg dem i en ugnsfast form.
  16. Vänd dem i olja och strö över salt och peppar
  17. Baka i 200 grader i ca 25 minuter, det får gärna vara lite tuggmotstånd i dem (se tips).
  18. Blanda de färdiga morötterna med hackad krasse och rostade kärnor.
  19. Skölj och hacka salvia och pressa vitlök.
  20. Rör ner det i köttet tillsammans med salt och peppar.
  21. Forma 8 köttbullar.
  22. Vispa ägget lätt i en skål.
  23. Häll mjölet i en annan skål och panko i en tredje skål.
  24. Vänd först köttbullarna i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  25. Värm oljan i en varm panna.
  26. Stek köttbullarna på alla sidor så att de blir krispiga och gyllenbruna, totalt 7-8 minuter.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3754
Energi (kcal): 897
Protein (E%): 25
Fett (E%): 38
Kolhydrater (E%): 37
Share