

Ingredienser
Örtbröd
1 dl vatten
1 dl lättmjölk
¼ paket jäst
¼ tsk socker
¼ tsk salt
40 g durummjöl
225 g tipomjöl eller vetemjöl
Några kvistar färsk timjan och rosmarin
Olivolja
Tomat-feta
500 g tomater, gärna körsbärstomater
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
200 g fetaost
3 kvistar färsk timjan eller 1 msk torkad
Salt och peppar
Bakade morötter
600 g morötter
50 g rostade bovetekärnor eller andra kärnor
1 paket krasse, 20 g
1 msk olivolja
Salt och peppar
Krispig fläskkött
600 g blandfärs, 8-12 % fett
1 bunt salvia, 30 g
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt och lite peppar
1 ägg
1 dl panko, 45 g
1 dl mjöl
1 msk olja
Recept
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Rör ut jäst i vatten och mjölk.
- Rör ner lite mjöl, socker, salt och timjan i jästblandningen.
- Tillsätt resten av mjölet lite i taget och rör om tills degen är smidig.
- Låt degen jäsa i 15 minuter.
- Dela degen i 4 bitar och rulla ut dem till stora bullar.
- Låt degen jäsa i 15 minuter.
- Baka i 250 grader i 10-12 minuter.
- Skölj tomaterna och pressa vitlöken.
- Lägg tomaterna i en ugnsfast form.
- Vänd tomaterna i vitlök och olja.
- Strö över smulad feta, timjan, salt och peppar.
- Baka i 200 grader i ca 30 minuter.
- Tvätta eller skala morötterna.
- Lägg dem i en ugnsfast form.
- Vänd dem i olja och strö över salt och peppar
- Baka i 200 grader i ca 25 minuter, det får gärna vara lite tuggmotstånd i dem (se tips).
- Blanda de färdiga morötterna med hackad krasse och rostade kärnor.
- Skölj och hacka salvia och pressa vitlök.
- Rör ner det i köttet tillsammans med salt och peppar.
- Forma 8 köttbullar.
- Vispa ägget lätt i en skål.
- Häll mjölet i en annan skål och panko i en tredje skål.
- Vänd först köttbullarna i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
- Värm oljan i en varm panna.
- Stek köttbullarna på alla sidor så att de blir krispiga och gyllenbruna, totalt 7-8 minuter.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
3754
Energi (kcal):
897
Protein (E%):
25
Fett (E%):
38
Kolhydrater (E%):
37
Relaterade recept


Sommargrönsaker med mynta- och gurkdressing, naanbröd och fläskkött


Jordärtskockor och tomatsalsa med kryddigt fläsk


Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis


Spenatpannkakor med picklad rödlök, feta och kotlett


Bao med lättpicklad kål och strimlat marinerat fläskkött

