Revbensspjall Revbensspjall
David Lundqvist

Tjocka revben brässerad i röd curry med kokosris och thaibasilika.

Revben går att variera på otroligt många sätt. Här bjuder vi in det thailändska köket för att få en smakrik härlig curry tillsammans med ris och goda grönsaker.

Tid
70 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Revbensspjäll
1 kg tjocka revben
2 l grönsaksbuljong
1 gul lök – skalad och skuren i klyftor
½ dl salt
2 vitlöksklyftor – skalade och krossade
4 kryddnejlikor
1 tsk korianderfrön
1 morot – skalad och skuren i grova bitar
2 msk rapsolja

Ris
3 dl basmatiris
3 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 lime – juice och zest

Curry
2 msk röd currypasta
1 gul lök – skalad och hackad
1 vitlöksklyfta – skalad och finhackad
1 rött äpple t ex– sköljt, urkärnats och finskuret
2 msk rapsolja
4 dl buljong från revbenen
4 dl kokosgrädde
1 dl fisksås
1 lime – zest och juice
salt

Grönsaker
1 broccoli – skuren i små buketter
16 sockerärter – sköljda, snoppade och skurna i mindre bitar
8 rädisor – sköljda, kvartade och lagda i kallt vatten
1 rödlök – skalad och skuren i tunna båtar

Garnering
1 bunt thaibasilika – repad
1 röd chili – urkärnad och tunt skivad
2 salladslök – tunt skivad

Recept

Revbensspjäll
1. Bryn revbenen i het kastrull i rapsoljan. Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp.
2. Sjud under lock tills köttet börjar släppa från benen, ca 1 tim.
3. Lyft köttet och sila fonden (spara till curryn). Skär ner köttet i mindre bitar och plocka bort benen.

Ris
1. Skölj riset ordentligt i kallt vatten och häll av.
2. Häll vatten, ris, salt och kokosmjölk i kastrull med lock. Koka upp och dra av från värmen.
3. Ställ kastrullen på värmeisolerande material tex korkunderlägg. Låt dra i 30 min. Toppa med lime.

Curry
1. Stek ur lök, vitlök, äpple och currypasta i oljan på medelvärme tills det börjar sätta sig i botten.
2. Tillsätt buljong, kokosgrädde och fisksås. Koka upp.
3. Smaka av med salt och lime.
4. Lägg ner köttet i curryn.

Grönsaker
1. Vänd ner grönsakerna i den varma curryn och låt dra på medelvärme i 5 min innan servering.

Servering
Arrangera maten på tallriken och garnera med thaibasilika, chili och salladslök.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 4259
Energi (kcal): 1021
Protein (E%): 16
Fett (E%): 52
Kolhydrater (E%): 32
Share