Thaisoppa med fläskkött och kokos Thaisoppa med fläskkött och kokos

Thaisoppa med fläskkött och kokos

Alla älskar thailändsk mat! Detta är en fantastisk thaisoppa med fläsk och kokos. Förutom innanlår från gris innehåller soppan ingefära, chili, champinjoner och paprika.

Tips:
Om du är ung och aktiv och därmed väldigt hungrig kan du koka 1¼- 1½ dl per person.
Om du har lagat soppa för två dagar, så ställ den portion som ska sparas i kylskåpet direkt. Värm upp soppan nästa dag tillsammans med det kalla riset.
Har du lite rått kött över kan du frysa ned det i en fryspåse. Köttet är hållbart i ca. ½ år vid minus 18 grader.

Tid
30
Personer
2

Ingredienser

200 g innanlår som är strimlat i ca, 2x2x2 cm stora bitar
2-3 vitlöksklyftor
1 lök
en liten bit ingefära, 2 msk
1 tsk olja
½ – 1 tsk torkad, krossad chili
5 dl buljong
250 g champinjoner
1-2 snackspaprikor eller 1 pepparfrukt, ca. 175 g
1 liten burk kokosmjölk, 16-18 % fett, 165 ml
2-3 msk fisksås
2 limefrukter – 3-4 msk limesaft
Salt och peppar

Tillbehör:
2 dl ris – jasmin- eller basmatiris
ev. gräslök

Recept

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skala och hacka vitlöken och löken i tärningar.
  3. Skrapa av ingefärans skal, t.ex. med en tesked och hacka 2 msk. av ingefäran. Den behöver inte vara finskuren, då den kastas efter kokning.
  4. Värm upp olja i en gryta och stek lök, vitlök ingefära och chili i några minuter. Det får inte bli brunt, då blir vitlöken bitter.
  5. Tillsätt 5 dl buljong, t.ex. en tärning och vatten. Lägg på locket och låt det koka på svag värme i ca. 10 minuter.
  6. Medan soppan kokar: Torka av köttet med hushållspapper, krydda med salt och ställ det i kylskåpet.
  7. Rensa champinjonerna och skär i skivor.
  8. Skölj och skär igenom snackspaprikorna på längden, ta bort kärnor och stjälkar och skär i strimlor.
  9. Sila soppan och kasta lök och vitlök. Koka soppan, tillsätt köttet och låt koka i 2-3 minuter.
  10. Tillsätt kokosmjölken under omrörning och tillsätt champinjoner och snackspaprika.
  11. Låt soppan koka upp och smaka av med fisksås, 3-4 msk limesaft och peppar.
  12. Strö över sköljd, klippt gräslök vid servering.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2470
Energi (kcal): 590
Protein (E%): 24
Fett (E%): 28
Kolhydrater (E%): 48
Share