Desirée Jaks

Sticky pork

Dessa karamelliserade vitlöks- och ingefärsdoftande fläskbitarna piggar upp vilken medelmåttig dag som helst. Förbered den snabba kimchin medan du låter fläsket puttra och sprida en otrolig doft i köket. Servera sedan det klibbiga köttet med ris och kimchi och notera hur din dag plötsligt går från medelmåttig till – ja – i alla fall lite mindre medelmåttig.

Tid
50 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Sticky pork
600 g fläsksida, 2,5 cm stora tärningar
30 g ingefära, skivad – 10 cm
2 st vitlöksklyftor, krossade
2 msk brun farin socker
1 dl soja
1/2 dl mirin (risvin)
2 1/2 dl vatten
2 st stjärnanis
2 st lagerblad
1 st purjolök, strimla – den gröna delen
olja till stekning

Snabb kimchi
2 msk gochujang (koreansk chilipasta) – går bra med en valfri chilipasta
1 1⁄2 msk fisksås
2 st vitlöksklyftor, rivna
2 msk ingefära, riven
2 tsk salt
2 tsk socker
500 g salladskål, tjockt strimlad
1 st purjolök, strimlad – endast den vita delen

Ris till servering

Recept

Sticky pork
1. Koka upp 1 liter vatten i en gryta. Tillsätt sedan fläsk, ingefära samt vitlök och koka i 5 minuter.
2. Lägg hushållspapper på en tallrik. Lyft upp fläskköttet från vattnet med en hålslev och lägg över på tallriken. Släng kokvattnet.
3. Rengör och torka grytan, sätt tillbaka den på hög värme och tillsätt olja. Lägg tillbaka fläskköttet i grytan och stek gyllenbrunt runt om. Oljan kan stänka, så var försiktig.
4. Tillsätt brunt socker och sänk sedan värmen till låg. Rör om kontinuerligt tills sockret har smält, karamelliserat jämnt runt fläsket.
5. Tillsätt sojasåsen och risvin. Rör om kontinuerligt i 5-6 minuter eller tills vätskan har reducerad till en tjock glasyr.
6. Tillsätt 2,5 dl vatten, rör om och tillsätt kryddorna. Täck över med lock och låt sjuda i cirka 45 minuter. Se till att blandningen sjuder och inte kokar. Rör om var tionde minut eller så, tillsätt mer vatten om det blir torrt.
7. Ta bort locket. Såsen ska nu täcka fläskköttet med en tjock glasyr. Om det är för rinnande, fortsätt att röra om tills vätskan har reducerats.
8. Avsluta med purjolöken och dra av från värmen.

Kimchi
Under tiden fläskköttet tillagas blanda ihop den snabba kimchin med samtliga ingredienser. Använd gärna handskar och massera in kålen. Salladen är god att äta direkt men är godare om den får stå till sig lite.

Servering
Lägg sticky pork över en skål med ris och kimchin vid sidan av.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2295
Energi (kcal): 550
Protein (E%): 23
Fett (E%): 56
Kolhydrater (E%): 21
Share