Stekt ris med grönsaker och marinerat fläskkkött

Stekt ris är underbart gott och väldigt enkelt att göra hemma! I det här receptet har köttet marinerats i hoisinsås för att sedan stekas och blandas med bl.a. ris, ägg, salladslök, chili, bladselleri och böngroddar. Det stekta riset toppas med en sås av sesamolja, honung och soja och rätten kan med fördel serveras med koriander och hackade jordnötter på toppen.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskkött
500 g stekfläsk i skivor
1 lök
2 vitlöksklyftor
4 msk hoisin- eller sweet chili-sås

Sås
1 msk kokande vatten
1 tsk honung
1 tsk sesamolja eller annan olja
2 msk sojasås
¼ tsk vitpeppar

Ris
300 gram jasminris
1 msk olja
1 msk salt

Grönt
2 ägg
2 tsk olja
1 medelstor lök
2 salladslökar, 30 g
1 röd chili
4 stjälkar bladselleri, 160 g
1 paket böngroddar, 100 g
1 msk olja

Dekorering
Ev. färsk koriander och jordnötter

Recept

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skala lök och vitlök och hacka mycket fint.
  4. Blanda med hoisinsås.
  5. Vänd köttet i marinaden och låt det dra i minst ½ timme.
  6. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek det i 35 minuter.
  7. Vänd det då och då.
  8. Blanda alla såsingredienserna i en skål.
  9. Koka ris efter anvisningarna på paketet.
  10. Vispa äggen.
  11. Värm olja i en panna på medelhög värme och stek äggen till äggröra.
  12. Skala och hacka löken.
  13. Skölj salladslöken och skär dem i skivor på snedden.
  14. Ta bort fröna från paprikan och skär i tärningar.
  15. Skölj och tärna bladsellerin.
  16. Värm oljan i en wok eller panna på medelhög värme.
  17. Stek löken tills den är klar.
  18. Tillsätt det stekta köttet.
  19. Tillsätt ris och rör om.
  20. Tillsätt såsen och rör om.
  21. Tillsätt äggröra, salladslök, paprika, bladselleri och böngroddar.
  22. Rör om och stek i några minuter.
  23. Smaka av med salt, peppar och sojasås.
  24. Dekorera ev. med hackad koriander och jordnötter.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2762
Energi (kcal): 660
Protein (E%): 19
Fett (E%): 33
Kolhydrater (E%): 48
Share