Stekt majs med spröd polenta och mör karré Stekt majs med spröd polenta och mör karré
Mette Dahlgaard

Stekt majs med spröd polenta och mör karré

En saftig karré möter en spröd polenta och en krämig chilimajonäs. Perfektion på en tallrik! Dessutom majs med lite lime. Serveras med en klick chilimajonnäs, majs, riven ost och piment d’espelette. Strimlad karré och den spröda polentan på toppen.

Tid
30 min + 6 timmar
Personer
4

Ingredienser

Karré

  • 500 g fläskkarré
  • 1 liten burk tomatpuré, 70 g
  • 1 burk hela tomater
  • 50 g farinsocker
  • 2 tsk rökt chipotle eller rökt paprika
  • Salt
  • 1 dl äppelmust

Spröda polentachips

  • ¼ dl vatten
  • ¾ dl neutral olja
  • 35 g snabb-polenta
  • ½ tsk salt
  • Neutral olja

Chilimajonnäs

  • 3 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk piment d’espelette eller en blandning av chili och paprika
  • 2 dl neutral olja
  • Salt och peppar

Majs

  • 3 stora majskolvar eller 300 g frusen majs
  • 1 lime
  • Salt

Dekorering

  • 4 msk riven fast gul ost
  • 1 tsk piment d’espelette

Recept

Karré:

  1. Bryn tomatpurén i en varm panna.
  2. Tillsätt de resterande ingredienserna och låt det gå ett par minuter.
  3. Torka köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg köttet i en ugnsfast form och häll tomatblandningen över köttet.
  5. Sätt ugnen på 130 grader och baka i ca 6 timmar.
  6. Karrén är klar när den har en kärntemperatur på 90 grader.

Spröd polenta: 

  1. Mixa alla ingredienserna till en polenta-toast med en stavmixer.
  2. Värm olja i en panna (ca 18 cm i diameter) på hög värme.
  3. Häll av oljan från pannan när den är varm och sätt tillbaka panna på värmen.
  4. Häll ½ dl av massan på pannan, det är viktigt att pannan är riktig varm.
  5. Lyft toasten en aning så att den inte blir bränd.
  6. Ta ur den ur pannan när den har blivit gyllenbrun och lägg den på en bit fettsugande papper.
  7. Torka av pannan med en bit papper och gör tre toast till. Det kan kräva några försök innan man lyckas.

Chilimajonnäs:

  1. Vispa äggulor, dijonsenap, äppelcidervinäger och piment d’espelette luftigt
  2.  Tillsätt olja i en tunn stråle under konstant vispning, eller använd en stavmixer. Fortsätt vispa i olja tills majonnäsen har fått en fast konsistens.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Majs:

  1. Avlägsna bladen från majskolvarna och skär bort kornen från kolven.
  2. Värm olja i en panna på hög värme.
  3. Stek majsen tills den blir lätt bränd. Dela ev. upp majsen och stek i omgångar så att värmen inte sjunker.
  4. Smaka av med färskpressad limesaft och salt.

Servering:

Lägg en sked chilimajonnäs mitt på varje talrik. Fördela majs, riven ost och piment d’espelette över. Lägg strimlad karré på och slutligen den spröda polentan.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 4245
Energi (kcal): 1010
Protein (E%): 13
Fett (E%): 72
Kolhydrater (E%): 15
Share