Spröda grissvansar med svarta bönor Spröda grissvansar med svarta bönor
Mette Dahlgaard

Spröda grissvansar med svarta bönor

Grissvansar är inte så vanligt i Sverige men det är ett bra sätt att ta tillvara på hela djuret. Här bakas de i ugnen för att bli spröda och goda. Till det serveras en röra på svarta bönor med enbär, korianderfrö, fänkålsfrö, chili och stjärnanis. Ett spännande recept som måste testas!

Tid
1,5
Personer
4

Ingredienser

Spröda svansar:
10 g salt
10 g peppar
10 g enbär
10 g korianderfrö
10 g fänkålsfrö
1 liten torkad chili
1 st. stjärnanis
12 grissvansar

Mjuka svarta bönor:
300 g torkade svarta bönor
1 msk salt
2 lagerblad
1 lök
5 g spiskummin
5 g korianderfrö
5 g fänkålsfrö
2 msk olivolja
1 vitlöksklyftor
¼ chili
100 g tomatpuré
1 tsk salt

Färska örter till dekoration, t.ex. persilja och mynta.

Recept

Spröda svansar:
1. Alla kryddorna rostas på en torr panna tills det doftar och blandas med saltet.
2. Grissvansarna snittas och gnids ordentligt med kryddblandningen och läggs i en långpanna med bakplåtspapper.
3. Svansarna ställs i en kall ugn som sätts på 200 grader och tillagas tills de är möra och skinnet är sprött, ca 1 timme. Skruva ev. upp värmen mot slutet så att skinnet blir helt sprött.

Mjuka svarta bönor:

1. Koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningen, eller tills de är al dente, i lätt saltat vatten med lagerblad.
2. Ta upp ca hälften av bönorna ut grytan med en sil och kyl dem så att de slutar koka.
3. Resten av bönorna kokas helt färdiga, vattnet hälls av och bönorna mixas till en puré.
4. Rosta alla kryddorna, chilli och vitlök på en panna i oljan och mixa till en pasta.
5. Värm upp de al dente-kokta bönorna i bönpurén och smaka av med kryddpasta och tomatpuré.
6. Dekorera bönorna med persilja och mynta och servera med de spröda svansarna.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2480
Energi (kcal): 590
Protein (E%): 19
Fett (E%): 45
Kolhydrater (E%): 36
Share