Spenatpannkakor med picklad rödlök, feta och kotlett

Här är en rätt som är kul att äta för både stora som små! Istället för barndomsfavoriten karamellfärg så är det spenat som ger pannkakorna den klargröna färgen. Pannkakorna serveras tillsammans med picklad rödlök, kotlett och en klick grekisk yoghurt. Kul, nyttigt och barnsligt gott!

Tips:
Smeten kan också användas till att göra fina gröna våfflor.
Pannkakorna kan enkelt göras i förväg och sedan värmas upp när de ska ätas.

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Spenatpannkakor
125 g babyspenat
1 dl mjölk
3 ägg
30 g smör
200 g vetemjöl
Salt och peppar
Smör till stekning

Picklad rödlök
2 rödlök
1 obesprutad citron
1 msk akaciahonung

Kotletter
4 fläskkotletter, ca 600 g
1 msk olivolja

Dekorering
2 dl grekisk yoghurt
200 g babyspenat

Recept

  1. Skölj spenaten och blanda den med mjölk tills du får en helt grön mjölk.
  2. Vispa äggen i en skål och tillsätt mjöl och spenatmjölk lite åt gången tills du får en helt jämn mjuk deg.
  3. Smält smör i en liten kastrull och rör ner i pannkaksmeten tillsammans med en nypa salt och peppar.
  4. Värm lite smör i en kastrull. Häll på ½ dl pannkaksmet och stek pannkakan ca 30 sekunder på båda sidor så att den får en fin färg. Fortsätt tills hela smeten har använts.
  5. Skala och halvera rödlökarna och skär dem tunt.
  6. Lägg löken i en skål tillsammans med finrivet skal och juice från citron, honung, salt och peppar och blanda väl, låt marinera i minst 10 minuter.
  7. Krydda kotletterna med salt och peppar.
  8. Värm en stekpanna på hög värme och stek fettkanten på kotletterna så att den blir krispig och gyllenbrun.
  9. Bryn nu kotletterna i 1 minut på varje sida och sänk till medelvärme. Stek ytterligare 2-3 minuter på varje sida så att köttet får en vacker stekyta och samtidigt är saftigt i mitten.
  10. Lyft ur kotletterna ur pannan och låt dem vila i 4-5 minuter, innan du skär dem i tunna skivor.
  11. Servera de varma pannkakorna med skivor av kotlett, små klickar av yoghurt, picklad lök och spenat.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2485
Energi (kcal): 594
Protein (E%): 25
Fett (E%): 46
Kolhydrater (E%): 29
Share