Southern fried griskind Southern fried griskind
Mette Dahlgaard

Southern fried griskind

Griskind är en styckningsdetalj som ibland kallas för kindback, vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Kombinationen av fettets och köttets struktur gör den till en spännande och smakrik detalj. En uppstickare, och något som blir allt mer poppis. Griskinden bör sjudas eller bräseras i ca 1 ½ timme för att bli mör och saftig. Man kan även confitera, alltså koka i fett (olivolja eller ister) griskind med fantastiskt mört resultat. En griskind väger omkring 500 g och räcker till 2 personer.

Tid
Tillagningstid 1 timme + ½ dygn för marinering och konfitering
Personer
8

Ingredienser

800 g kind

 Kryddmix för kind:

4 tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 knivsudd stjärnanis

1 knivsudd spiskummin

1 knivsudd paprikapulver

 

1 kg ankfett ev. blandat med grisfett

Panering:

1½ dl mjöl

1 dl panko ströbröd

2 msk lökpulver 

1 knivsudd paprikapulver

1 tsk piment d’espelette eller en blandning av chili och paprika

1 tsk mald spiskummin

½ tsk vitlökspulver

1 tsk salt

 

3 äggvitor

1 dl kärnmjölk

3 dl yoghurt

 

1 l olja till fritering

Honung-/senapsdressing:

100 g honung

100 g kryddsenap eller söt senap

1 msk citronsaft

½ tsk salt

 

Recept

Så här gör du:

Kvällen innan du ska servera:

  1. Ta bort ytliga vita hinnor och senor från kinderna.
  2. Blanda alla kryddor till kryddblandningen och massera in den i kinderna i en fryspåse. 
  3. Låt kinderna marineras i kylskåp över natten.

 

Starta 3½ timme innan du ska servera kinderna.

  1. Smält fettet i en 3-litersgryta och lägg i kinderna en åt gången så att de täcks av ankfettet. 
  2. Skruva ner till medelvärme/svag värme. Fettet får inte koka, endast småsjuda. 
  3. Låt kinderna confitera i ca 2 timmar. 
  4. Ta upp en kind och kontrollera om köttet är mört. 
  5. Ta av grytan från värmen när köttet är mört och låt kinderna vila i ankfettet tills det har mått rumstemperatur (ca 1 timme).
  6. Mät upp alla ingredienser till dressingen i en hög skål och blanda dem med en stavmixer. Smaka av med mer citronsaft.
  7. Blanda de torra ingredienserna i en djup tallrik. 
  8. Blanda äggvitor, kärnmjölk och yoghurt i en annan djup tallrik. 
  9. Vänd först de confiterade kinderna i tallriken med de våta ingredienserna och sedan i den med de torra ingredienserna. 
  10. Häll oljan i en tjockbottnad 2-litersgryta och värm den till ca 170 grader. 
  11. Fritera 3-4 st. panerade kinder åt gången tills de är spröda och gyllenbruna. 
  12. Lägg dem på ett papper som suger upp fettet.

 

Uppläggning:

Lägg de friterade kinderna i en vacker skål och servera med honung-/senapsdressing som dipp. 

 

Den här rätten kan serveras som förrätt eller som en del av en buffé. Om du vill ha den som huvudrätt passar det bra med en matig och syrlig sallad till.

 

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3408
Energi (kcal): 811
Protein (E%): 27
Fett (E%): 45
Kolhydrater (E%): 28
Share