Sommargrönsaker med mynta- och gurkdressing, naanbröd och fläskkött

Med det här receptet kommer du hitta en ny sommarfavorit! Köttet kryddas med vitlök, spiskummin, paprika och ingefära. Serveras med en krämig gurk- och myntadressing, sommargrönsaker och naanbröd. Mättande, gott och fräscht!

Tips
Schnitzlarna kan göras med bara salt och peppar om du inte gillar så mycket kryddor.
Kryddor, torkade eller färska, höjer smaken och ger rätten karaktär.
Naanbröd kan köpas färdiga i hög kvalitet, eller så kan degen göras dagen innan.

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Naanbröd – se tips
1 dl vatten
1 dl mjölk
¼ paket jäst
½ tsk socker
½ tsk salt
Ett par kvistar timjan
40 g durummjöl
225 g tipomjöl eller vanligt vetemjöl
1 msk olivolja

Fläskköttet – se tips
4 schnitzlar av innanlår, 500 g
1 msk lökpulver eller 1 mellanstor lök. Se tips.
1 msk vitlökspulver eller 2 vitlöksklyftor
1 msk mald spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 msk mald ingefära
1 msk salt och 1 tsk peppar
2 msk olja

Gurka-mynta-dressing
1 gurka, 300 g
1 knippe mynta
1 röd chili
1 obesprutad citron
3 dl crème fraiche, 18 %
½ tsk paprikapulver (kan uteslutas)
½ tsk salt

Sommargrönt
½ liten spetskål, 350 g
2 äpplen, 250 g
500 g färska gröna ärtor eller 200 g frysta
1 bunt rädisor
Lite olivolja
Salt och peppar
Dill, persilja, körvel, vattenkrasse eller annat efter eget val (kan uteslutas)

Recept

  1. Rör ut jäst i vatten och mjölk.
  2. Rör lite mjöl, socker, salt och timjanblad i jästblandningen.
  3. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och rör om tills degen är smidig.
  4. Låt degen jäsa i 15 minuter.
  5. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem platt.
  6. Värm oljan i en varm panna.
  7. Stek naanbröden gyllene och krispiga.
  8. Strö över hackad timjan.
  9. Skala och hacka lök och vitlök.
  10. Blanda alla kryddor, lök och vitlök.
  11. Vänd schnitzlarna i kryddblandningen och låt dem dra i minst ½ timme.
  12. Värm olja i en panna på hög värme.
  13. Stek schnitzlarna i 1½ minut på varje sida.
  14. Skölj gurkan, halvera den på längden och skär den i munsbitar.
  15. Ta bort fröna från paprikan och skär i munsbitar.
  16. Skölj, torka och hacka mynta.
  17. Skölj citron, riv skalet fint och pressa ur saften.
  18. Rör creme fraiche med paprika, salt, rivet citronskal och -juice.
  19. Vänd ner gurka och mynta och krydda med salt och paprikapulver.
  20. Skär spetskålen supertunt.
  21. Ta bort kärnhuset och tärna äpplena.
  22. Skala ärtorna eller tina om de är frysta.
  23. Rensa och tärna rädisorna.
  24. Skölj och hacka färska örter efter smak.
  25. Rör ihop alltihop med lite olja, salt och peppar.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2819
Energi (kcal): 674
Protein (E%): 23
Fett (E%): 39
Kolhydrater (E%): 38
Share