Slarvsylta Slarvsylta
Desirée Jaks

Slarvsylta på fläsklägg

Det finns många recept som vi har gjort på det vi hade över, bland annat slarvsylta. Det gjorde man ofta på kött som man putsat bort. Idag är det en delikatess på långkokt fläsklägg, morot, lök och mycket smör.

Tid
120 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

1 kg fläsklägg
2 gula lökar
5 morötter
2 lagerblad
1 msk smetana
150 g smör
2 schalottenlökar, hackade
Fänkålsfrön
Kummin

Kålsallad
1/2 vitkål strimlad, ca 400g
1 morot, strimlad
1 tsk socker
Äppelcidervinäger
Salt och peppar

Garnering
1 ask smörgåskrasse
Pepparrot

Tunnbröd till servering

Recept

Fläsklägg
1. Skär lök och morötter i större bitar. Lägg i en gryta tillsammans med fläsket och lagerblad.
2. Koka i ca 1,5 timme tills köttet släpper från benet.
3. Lyft ur grönsakerna och mixa till en slät kräm tillsammans med smör och smetana.
4. Smaka av med salt.
5. Köttet plockas ned i små bitar.
6. Bryn resten av smöret och svetta schalottenlöken.
7. Tillsätt köttet, lite av buljongen från fläsklägget.
8. Smaka av med fänkål och kummin.

Sallad
1. Blanda kål, morot och socker.
2. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Servering
Värm upp tunnbröden i en torr panna. Lägg morotskrämen i botten, därefter syltan och toppa med kålsalladen. Avsluta med lite riven pepparot och krasse.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2502
Energi (kcal): 598
Protein (E%): 19
Fett (E%): 58
Kolhydrater (E%): 23
Share