Saftigt, kryddigt fläskkött i General TSO:s tappning med pak choy och broccoli

Här får du en kryddig, saftig och krispig kotlett och rejält med grönsaker. Pak choy och broccoli ger en vacker grön färg och smakar fantastiskt tillsammans med den söt-sur-starka General Tso:s sås.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Saftigt, kryddigt fläskkött
3 fläskkotletter, 2 cm tjocka, 400 g
½ dl risvin eller torrt vitt vin
½ dl sojasås
1 msk vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
1 msk lökpulver eller 1 liten riven lök
1 msk vitpeppar
2 dl vetemjöl
½ dl olja

Tillbehör
1 knippe salladslök, 100 g
1 lime
100 g saltade jordnötter
1 bunt koriander, 10 g
1 broccoli, 500 g
4 pak choy, 375 g
1 msk olja
1 tsk salt
300 g ris

General Tso:s sås
2 vitlöksklyftor
1 tsk riven färsk ingefära eller torkad ingefära
1 färsk chili eller efter smak
1 msk olja
½ dl risvin eller torrt vitt vin
½ dl vinäger
½ dl sojasås
50 g socker
½ msk vatten
½ msk majsstärkelse

Recept

  1. Skär kotletterna i 2×2 cm bitar.
  2. Blanda marinaden och vänd ner köttet i den och låt dra i minst 10 minuter.
  3. Skär salladslökarna fint. Skär lime i klyftor. Hacka jordnötterna grovt. Plocka av korianderbladen. Spara till servering.
  4. Skölj och skär broccoli i buketter. Lägg dem i en sil som tål värme.
  5. Värm en kastrull med vatten i botten som är tillräckligt stor för silen.
  6. Ånga broccolibuketterna och strö över ½ tesked salt.
  7. Halvera pak choy, tvätta och torka dem i en ren kökshandduk.
  8. Värm en panna till hög värme med olja. Stek pak choy hårt med snittsidan neråt mot stekpannan och strö över ½ tsk salt. De ska ha en fin brun färg. Lägg dem på ett serveringsfat som är tillräckligt stort för att också rymma köttet.
  9. Koka riset efter anvisningarna på paketet. Se nedan för tips vid riskokning.
  10. Skala och hacka vitlöken fint.
  11. Riv ingefära fint.
  12. Ta bort fröna från chilin och hacka den.
  13. Blanda allt i en gryta och koka upp.
  14. Blanda majsstärkelse och vatten till en redning. Tillsätt i såsen så att den blir tjocknar. När den är tjockare än sirap är såsen klar.
  15. Vänd kotlettbitarna var och en för sig i mjöl på en tallrik.
  16. Värm olja i en panna på hög värme och stek köttet i 1 minut på varje sida, tills de är svagt rosa i mitten.
  17. Servera ris med kryddigt fläskkött, stekt pak choy och broccoli. Toppa med sweet chili-sås eller General Tso:s sås och strö över jordnötter, salladslök och koriander. Om du inte gillar koriander kan du hoppa över det. Smaklig måltid!

Tips för tillagning av ris:

  1. Börja med att skölja riset i en sil under rinnande vatten. Detta görs för att mycket av stärkelsen ska sköljas bort. Om du inte gör det blir riset klibbigt, så det är också lite av en smaksak. Om du gillar ”klibbigt ris” kan du utesluta detta.
  2. Häll riset i grytan och tillsätt vatten. Nu kommer tricket som är mycket viktigt. Fyll på vatten upp till en tumled över riset. Detta är oberoende av grytans storlek, så länge riset täcker grytans botten. Kom ihåg det! En tumled
  3. Sätt på locket och ställ riset på högsta värme.
  4. När riset kokar (dvs. när ånga kommer ut under locket på grytan) vrider du ner till lägsta läget. Riset ska nu koka i 12 minuter.
  5. Stäng sedan av värmen helt och låt riset dra/absorbera den sista fukten i ytterligare 12 minuter. Enkelt eller hur? Det enda du behöver komma ihåg är 12/12-regeln – koka i 12 minuter och låt det dra i 12 minuter

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3836
Energi (kcal): 917
Protein (E%): 16
Fett (E%): 40
Kolhydrater (E%): 42
Share