Rotmos Rotmos

Rotmos med bitter sallad och fläskkarré

Fläskkarrén är en bra bit kött som håller sig smakfull och saftig under långkok tack vare sin rika marmorering. Här kommer ett sätt att tillaga den där köttet verkligen kommer till sin rätt.

Tid
90 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskkarré
800 g fläskkarré
2 tsk salt
5 dl mörk öl
1 dl äppeljuice eller äppelmust
1 dl äppelcidervinäger
1 msk svartpepparkorn
5 lagerblad
3 kvistar timjan
3 kvistar rosmarin
3 kvistar oregano

Mos
⅓ eller 250 g kålrabbi
250 g potatis
100 g mjukt smör
30 g grov senap
50 g rökt ost
1 dl gräslök
Salt och nymalet peppar

Sallad
½ spetskål
1 huvud endivesallad
1 knippe dill
½ dl olivolja
1 matsked äppelcidervinäger
1 matsked socker
½ tesked salt

Recept

  1. Salta köttet och lägg i en ugnsfast form.
  2. Fyll formen med öl, äppeljuice, äppelcidervinäger, pepparkorn, lagerblad och hela kvistar timjan, rosmarin och oregano.
  3. Sätt formen i ugnen på 200 grader i 1½ timme.
  4. Skala kålrabbin och potatisen. Skär dem i stora kuber och koka i vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt det ånga av något. Mosa ihop kålrabbin och potatisen.
  5. Vispa ihop smör, rökt ost, grov senap, finhackad gräslök, salt och peppar och blanda röran med potatis- och kålrabbimoset.
  6. Hacka spetskål, endivesallad och dill grovt och vänd ner olivolja, äppelcidervinäger, salt och socker.
  7. Skär köttet i skivor och servera tillsammans med rotmoset och salladen.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2981
Energi (kcal): 721
Protein (E%): 17
Fett (E%): 60
Kolhydrater (E%): 21
Share