Desirée Jaks

Rotfruktsgryta med bog, i boeuf bourguignon-stil

Kyliga höst- och vinterkvällars bästa kompis – en riktigt god gryta! I den här grytan samsas bog med en uppsjö av rotfrukter och örter. Och självfallet är det även fond och rött vin i. Serveras med fördel tillsammans med dopp-vänligt bröd och tända ljus.

Tid
120 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Gryta
500 g bog, grytbitar
1,5 msk vetemjöl
1 st morötter, tjocka skivor
1/2 st kålrot, stora tärningar
1 st gul lök, skivad
2 st vitlöksklyftor, skivad
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
5 dl kalvfond
1 st lagerblad
5 st timjankvistar
salt och peppar
olja och smör till stekning
sherryvinäger

Garnityr
20 st steklökar, skalade
200 g skogschampinjoner, kvartade
250 g rökt sidfläsk i bit
1 st timjankvist
2 msk bladpersilja, hackad
smör till stekning

Servering
4 st portioner bröd och smör till servering
örter till garnering

Recept

Gryta
1. Vänd köttet i mjölet och bryn i en het stekpanna med smör och lite olja. Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
2. Fräs grönsakerna i en stekpanna tillsammans med tomatpurén, häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad, koka i ca 3 min. Slå över allt i grytan och tillsätt buljong, toppa med vatten så att det täcker kött och grönsaker. Lägg i svålen från det rökta fläsket och låt småputtra under lock tills köttet är mört, ca 1,5 -2 timmar.
3. Lyft av locket på grytan sista 30 min. När köttet är mört och grytan har rätt konsistens smaka av med salt, peppar och eventuellt vinäger.

Garnityr
Förbered garnityret under tiden grytan kokar.

1. Tärna fläsket och stek i en varm stekpanna. När fläsket har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna och stek med en stund tills svampen börjar ta färg. Lägg i en klick smör, timjan och lökar. Sjud några minuter tills lökarna blir mjuka. Smaka av med salt, peppar och en skvätt vinäger. Avsluta med hackad persilja.
2. Toppa grytan med svampgarnityret och örter.

Servering
Servera med tjocka skivor vitt bröd. Grytan är även väldig god att servera med potatismos.

Tips
Spara svålen och koka med den i grytan för smaksättning.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3545
Energi (kcal): 845
Protein (E%): 19
Fett (E%): 55
Kolhydrater (E%): 26
Share