Rosmarinstekt fläskkotlett med jalapeñokroketter, grönkål och yoghurtdressing

Här är en rätt där köttet och tillbehören dansar i synk. Jalapeñokroketterna ger en extra hetta till den saftiga och möra fläskkotletten samtidigt som yoghurtdressingen ger rätten både svalka och syra. Helt enkelt en lite extra festlig maträtt att bjuda dina nära och kära på!

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Rosmarinstekt fläskkotlett
600 g fläskkotlett
3 kvistar rosmarin
1 msk salt
2 krm svartpeppar
1/2 dl rapsolja
100 g smör

Jalapeñokroketter
500 g mandelpotatis
50 g riven lagrad ost
2s t picklade jalapeños
1 äggula
1 tsk salt
1/2 dl mjöl
2 st ägg
3 dl panko

Yoghurtdressing
2 dl matyoghurt
2 msk olivolja
1 nypa salt

Grönkål
100 g grönkål
2 msk olivolja
1 msk valfri vinäger

Recept

Sätt ugnen på 100 grader.

Fläskkotlett
1. Krydda köttet med salt och peppar.
2. Värm olja i en stekpanna på medelhög temperatur och lägg i köttet. Stek den
gyllenbrun på alla sidor. Tillsätt smör och rosmarin. Ös köttet med smöret i ca 3
minuter.
3. Lägg köttet på ett galler med en plåt under. Häll över stekskyn och baka alltsammans
i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 57 grader.
4. Sila av skyn och använd till serveringen.

Kroketter
1. Skala potatisen och koka den potatisen mjuk.
2. Sila bort vattnet och låt ånga av. Tillsätt riven ost, hackad jalapeño, salt och äggula.
3. Rulla små bollar av potatisen och panera i mjöl, ägg och sist panko.

Yoghurtdressing
Blanda yoghurt, olivolja och salt.

Grönkål
1. Koka upp vatten och salt. Låt grönkålen sjuda i vattnet 1-1,5 minut.
2. Häll av vattnet och smaka av med salt, vinäger och olivolja.

Servering
Fritera kroketterna strax innan serveringen på 180 grader i ca 1 minut. Lägg på hushållspapper och låt fettet rinna av. Skär köttet i portionsbitar och lägg upp på tallrik. Servera med yoghurten, några kroketter samt grönkål och en sked av stekskyn.

Tips
Panko kan ersättas av ströbröd.
Stekskyn som blir över kan användas till att göra sås av eller användas som sky över andra kötträtter.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3890
Energi (kcal): 930
Protein (E%): 18
Fett (E%): 61
Kolhydrater (E%): 21
Share