Ribollita med griskind Ribollita med griskind

Ribollita med bönor, saltad citron och griskind

Ribollita är en klassisk toskansk soppa som görs i många varianter, men den brukar i stort sett alltid innehålla bönor och billigare grönsaker såsom kål, morot, selleri, potatis och lök. Soppan brukar förknippas med vintern men går bra att äta året om – den här varianten med griskind är full av smaker!

Tips: Om du vill ge dig på att göra saltad citron själv, gör följande:

Tvätta obesprutade citroner och stick dem 8-10 gånger vardera med en kniv så att salt kan tränga in i citronens kött.

Lägg citronerna i en stor glasburk och pressa dem väl.

Tillsätt grovkornigt salt för att täcka dem och sätt på locket.

Låt citronerna konserveras i burken i 3-4 veckor innan du använder dem.

Tid
70 min
Personer
4 pers.

Ingredienser

Ribollita
200 g cannelloni-bönor eller andra vita bönor, blötläggs i kallt vatten över natten (alternativt konserverade på burk)
4 stycken griskinder
2 gula lökar, 220 g
4 morötter, 300 g
2 stavar selleri, 60 g
2 stora potatisar, 270 g
2 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk timjan
1 dl smakneutral olja (t.ex. rapsolja)
2 matskedar tomatpuré
½ savoykål, 350 g
2 nävar svartkål, 50 g
1 saltad citron (kan köpas i en specialaffär, eller göras själv – se recept i tips)
Salt och nymald peppar

Tillbehör
4 skivor (dagsgammalt) surdegsbröd
1 dl olivolja
50 g parmesanost

Så här gör du:
Dagen innan: Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten. Om du använder konserverade bönor använd 400g och blötlägg dem inte

Recept

  1. Skölj bönorna och lägg dem i en gryta med kallt vatten så att de täcks.
  2. Koka dem i 45-60 min tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta av grytan från värmen och låt bönorna kokas färdigt i det varma vattnet.
  3. Skär griskinderna i bitar om ca. 2×2 cm.
  4. Lägg bitarna av griskind i en skål, strö över lite salt och låt vila åt sidan i 15-20 minuter.
  5. Skala den gula löken, morötterna, sellerin och potatisen och skär dem i medelstora bitar.
  6. Skala vitlöksklyftorna, ta timjan från stjälkarna och hacka båda fint.
  7. Lägg olja i en gryta, värm upp den och tillsätt bitarna av griskind och stek i några minuter tills de fått en fin färg.
  8. Tillsätt finhackad timjan och vitlök och stek i ytterligare 1 min. Tillsätt lök, morötter, selleri och potatis och låt tillagas tillsammans i ca. 4-5 minuter. Smaksätt med salt och nymald peppar.
  9. Tillsätt tomatpuré och vatten i grytan så att det täcker med ca. 2 cm. över grönsakerna och griskinden.
  10. Koka upp och låt sjuda under lock i 30 minuter.
  11. Skär kålen i strimlor och tillsätt dem i soppan. Lägg på locket och låt sjuda i ytterligare 15 minuter.
  12. Tillsätt sedan bönorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter, smaksätt med salt, nymald peppar och finhackad saltad citron.
  13. Pensla olivolja och lite salt på brödskivorna och rosta dem i en grillpanna eller i ugnen tills de är gyllene och krispiga.
  14. Servera den varma soppan toppad med riven parmesan och rostat bröd.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3921 kJ
Energi (kcal): 937 kcal
Protein (E%): 14 E%
Fett (E%): 52 E%
Kolhydrater (E%): 34 E%
Share