Potatisbullar med kryddig ostsås och knaprigt fläskkött

En barndomsfavorit i ny tappning! Här serveras potatis- och köttbullar med sallad av zucchini och morot och en kryddig ostsås. Vuxet, men fortfarande barnsligt gott!

Tips
Ostsåsen kan göras utan jalapeños och chili om du inte gillar starka kryddor.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Potatis
8 bakpotatisar, 1400 g
Salt och peppar

Kryddig ostsås
1 lök
1 msk smör
1 msk mjöl
3 dl lättmjölk
100 g riven cheddar eller annan aromatisk ost
1 röd chili
1 msk inlagda jalapeños eller chili i alla former. Se tips
Salt och peppar

Squash-morotsallad
3 squash, 900 g
3 morötter, 225 g
1 obesprutad citron
2 msk olivolja
Salt och peppar
En liten påse pinjenötter, pumpa- eller solrosfrön, 25 g

Fläskkött
500 g fläskfärs, 8-12 % fett
2 vitlöksklyftor
1 dl ströbröd, 50 g
1 msk spiskummin
1½ tsk salt och lite peppar
Mos från en potatis
1 msk smör eller olja

Dekorering
Ev. persilja, körvel eller annat grönt

Recept

  1. Tvätta bakpotatisarna.
  2. Baka dem i mikrovågsugnen på maxeffekt i 14-17 minuter tills de är mjuka.
  3. Dela potatisarna och skrapa ur innanmätet.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Värm smöret i en gryta på medelvärme.
  6. Stek löken tills den är klar.
  7. Tillsätt först mjöl och sedan mjölk lite åt gången tills såsen tjocknar.
  8. Tillsätt ost och ev. lite mer mjölk.
  9. Skölj och hacka chili och rör ner i såsen.
  10. Hacka jalapeños och tillsätt i såsen.
  11. Smaka av med salt och peppar och ev. mer jalapeños.
  12. Skölj squash och skölj eller skala morötterna.
  13. Skala squash och morötter uppifrån och ned i långa remsor.
  14. Pressa saften av citronen och blanda med olja, salt och peppar.
  15. Blanda squash- och morotsstrimlor med marinaden och strö över krispiga frön.
  16. Pressa vitlök
  17. Blanda kött, vitlök, ströbröd, kummin, potatismos, salt och peppar.
  18. Forma små bollar
  19. Värm fettet i en panna på hög värme.
  20. Stek bollarna på alla sidor så att de blir krispiga och gyllene, totalt 6-8 minuter.
  21. Värm fettet i en panna på hög värme.
  22. Forma bollar av resten av potatismoset och stek dem gyllenbruna och krispiga på alla sidor.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3893
Energi (kcal): 930
Protein (E%): 21
Fett (E%): 41
Kolhydrater (E%): 38
Share