

Ingredienser
Potatis
8 bakpotatisar, 1400 g
Salt och peppar
Kryddig ostsås
1 lök
1 msk smör
1 msk mjöl
3 dl lättmjölk
100 g riven cheddar eller annan aromatisk ost
1 röd chili
1 msk inlagda jalapeños eller chili i alla former. Se tips
Salt och peppar
Squash-morotsallad
3 squash, 900 g
3 morötter, 225 g
1 obesprutad citron
2 msk olivolja
Salt och peppar
En liten påse pinjenötter, pumpa- eller solrosfrön, 25 g
Fläskkött
500 g fläskfärs, 8-12 % fett
2 vitlöksklyftor
1 dl ströbröd, 50 g
1 msk spiskummin
1½ tsk salt och lite peppar
Mos från en potatis
1 msk smör eller olja
Dekorering
Ev. persilja, körvel eller annat grönt
Recept
- Tvätta bakpotatisarna.
- Baka dem i mikrovågsugnen på maxeffekt i 14-17 minuter tills de är mjuka.
- Dela potatisarna och skrapa ur innanmätet.
- Skala och hacka löken.
- Värm smöret i en gryta på medelvärme.
- Stek löken tills den är klar.
- Tillsätt först mjöl och sedan mjölk lite åt gången tills såsen tjocknar.
- Tillsätt ost och ev. lite mer mjölk.
- Skölj och hacka chili och rör ner i såsen.
- Hacka jalapeños och tillsätt i såsen.
- Smaka av med salt och peppar och ev. mer jalapeños.
- Skölj squash och skölj eller skala morötterna.
- Skala squash och morötter uppifrån och ned i långa remsor.
- Pressa saften av citronen och blanda med olja, salt och peppar.
- Blanda squash- och morotsstrimlor med marinaden och strö över krispiga frön.
- Pressa vitlök
- Blanda kött, vitlök, ströbröd, kummin, potatismos, salt och peppar.
- Forma små bollar
- Värm fettet i en panna på hög värme.
- Stek bollarna på alla sidor så att de blir krispiga och gyllene, totalt 6-8 minuter.
- Värm fettet i en panna på hög värme.
- Forma bollar av resten av potatismoset och stek dem gyllenbruna och krispiga på alla sidor.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
3893
Energi (kcal):
930
Protein (E%):
21
Fett (E%):
41
Kolhydrater (E%):
38
Relaterade recept


Stekt ris med grönsaker och marinerat fläskkkött


Saftigt, kryddigt fläskkött i General TSO:s tappning med pak choy och broccoli


Gratäng med fänkål, burrata och krispigt fläskkött


Baba ganoush med köttbullar och stekt ägg


Nattbakad kryddig fläskkarré serverad med vinägerpotatis och rostade grönsaker

