Pastej på grislever, bakat fläsklägg, syrad lök, sallad och tunnbröd

Det här receptet erbjuder en ny utmaning för den ambitiösa hemmakocken: egengjord leverpastej. Leverpastejen passar bra som frukost, mellanmål eller kvällsfika men är även populär på julbordet. Just i det här receptet serveras den i en matig macka med confiterat fläsklägg, rödlök, gurka och gemsallad.

Tid
240 min.
Personer
6 pers.

Ingredienser

Confiterat fläsklägg
1 kg fläsklägg
1 msk salt
1 liter rapsolja
1 st vitlök
4 korn vitpeppar
5 kvistar timjan

Leverpastej
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
5 dl vitt vin
1 dl rött vin
500 g grislever
15 g salt
3 ägg
400 g smält smör

Garnering
1 st rödlök
1/2 dl risvinäger
2 st inlagda gurkor
1 st gemsallad
6 st rågbrödskivor

Recept

Sätt ugnen på 120 grader.

Fläsklägg
1. Gnid in fläsklägget med salt och lägg det i en kastrull. Dela vitlöken och lägg i den tillsammans med rapsolja så att det täcker fläsket.
2. Addera vitpeppar och timjan. Sätt in i ugnen i ca 3 timmar. När fläsket faller isär är det klart.Ta bort svålen.

Leverpastej
1. Skala och finhacka schalottenlök samt vitlök.
2. Lägg löken i en kastrull med rött och vitt vin. Reducera tills 2 dl av vätskan återstår. Låt
svalna.
3. Mixa grislever, vin och salt i en matberedare i ca 2 minuter. Tillsätt 1 ägg i taget och
till sist det smälta smöret i en tunn stråle. Blanda till en slät smet.
4. Sila bort så att pastejsmeten är slät och blanda med det confiterade fläsklägget.
5. Häll över i en glasburk med lock. Lämna ca 2 cm från burkens topp.
6. Baka pastejen på 100 grader ca 45 minuter. Innertemperaturen ska vara 67 grader.
Låt svalna.

Garnering
1. Skala och skär rödlöken i tunna skivor och lägg den i risvinägern.

Servering
Bred ut leverpastejen på rågbrödet och toppa med salladsblad, inlagd gurka samt den syrade rödlöken.

Tips
Confitering är en gammal konserveringsteknik där man först saltar och sedan kokar in fett i köttet. Confiteringen gör att köttet blir mörare och ger en djupare smak.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3630
Energi (kcal): 870
Protein (E%): 20
Fett (E%): 67
Kolhydrater (E%): 13
Share