Desirée Jaks

Oklassisk quiche-paj

Vem gillar inte klassiska rätter i ny tappning? Den här pajen erbjuder en ljuvlig blandning av två sorters svamp, lök, timjan, comtéost och muskotnöt. Toppas sedan med knaprigt rökt sidfläsk och färsk timjan. Perfekt både till matlådan och släktkalaset!

Tips: Fyllningen kan du göra medan du väntar på att pajskalet gräddas i ugnen.

Tid
130 min.
Personer
8 pers.

Ingredienser

Deg
4,5 dl vetemjöl
150 g kallt smör, tärnad
4 msk kallt vatten (ev. mer om det behövs)
1/2 tsk salt
torra bönor till att lägga press på pajdegen vid gräddning i ugnen

Fyllning
500 g ostronskivling, utan stammen och delade
500 g champinjoner, tunt skivade
2 st schalottenlök, hackad
1 msk timjan, hackad
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
6 st stora ägg
2 dl riven comté ost, eller valfri ost du tycker om
50 g smör
1/2 tsk sherryvinäger
salt, peppar och muskotnöt
olja till stekning

Garnering
400 g rökt sidfläsk, tärnad
1/2 tsk timjan, hackad

Recept

Värm ugnen till 180 grader och smörj en tårtform med avtagbar botten.

Pajdeg
1. Lägg mjöl, salt och smör i en matberedare eller knåda för hand. I en matberedare, pulsa tio gånger eller tills degen ser ut som brödsmulor.
2. Tillsätt vatten och mixa tills det blir en deg. Ursprungligen kommer det att se ut som brödsmulor, sedan kommer det att förvandlas till en mjuk deg. Om det inte ser ut som om det kommer samman, lägg till ytterligare 1/2 msk vatten.
3. Tryck ut degen i en form. Låt stå i kylen i 1 timme.
4. Lägg ett bakplåtspapper i formen. Fyll med bönor och förbaka i ugnen i 20 minuter.
5. Ta sedan ut pajen och ta bort bönorna med hjälp av papperets kanter. Sänk ugnen till 160 grader och baka ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning
1. Värm oljan i en stor stekpanna. Tillsätt svampen, krydda med salt och peppar. Stek på hög värme under omrörning tills svampen börjar bli mjuk, cirka 5 minuter.
2. Sänk värmen och tillsätt smör, schalottenlök och timjan. Stek vidare och rör om ofta tills svampen är helt mjuk, cirka 10 minuter.
3. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar samt avsluta med vinäger. Låt svalna.
4. Sprid en tredjedel av osten och hälften av svampen jämnt över botten på pajen.
5. Blanda mjölken, grädden och äggen i en bunke och krydda med salt och peppar. Riv i 1/4 muskot, mixa med stavmixer tills blandningen är skummig, cirka 1 minut.
6. Häll hälften av stanningen i pajformen.
7. Toppa med ytterligare 1/3 ost och de återstående svamparna. Häll resten av stanningen i pajskalet. Avsluta med resterande osten.
8. Höj värmen i ugnen till 180 grader och baka quiche i ungefär 1 – 1 1/2 timme, quichen är klar ska den vara gyllenbrun på toppen och lätt lös i mitten. Känn av med en gaffel. Låt svalna lätt i formen.

Garnering
1. Värm upp en stekpanna, stek fläsket tills det fått en gyllenbrun yta. Avsluta med timjan.

Servering
Använd en kniv för att skära mellan pajskalet och formen. Lossa från formen. Skär pajen i bitar. Toppa med stekt sidfläsk.

Tips
Du kan antingen baka ett eget pajskal eller köpa färdigt och fylla. Fyllningen kan du göra medan du väntar på att pajskalet gräddas i ugnen.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3890
Energi (kcal): 930
Protein (E%): 11
Fett (E%): 73
Kolhydrater (E%): 16
Share