rotselleriflask rotselleriflask

Nypon- och rotsellerifläsk med kombucha och timjan

Nya smakkombinationer är vad som gör matlagning roligt och utmanande. I den här rätten gifter sig smakerna nypon, rotselleri och fläsk fantastiskt bra.

Tid
50 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Rotsellerifläsk
½ rotselleri
6 bananschalottenlök
200 g nypon i ren vikt (frysta nypon kan också användas, alternativt 4 matskedar nyponmarmelad)
2 tsk salt och nymald peppar
400 g fläskstek utan svål
5 kvistar timjan
½ dl olivolja
1 citron (gärna obesprutad)
1 dl kombucha (inte för söt) eller veteöl

Tillbehör:
4 skivor rågbröd
2 msk senap

Recept

  1. Värm upp ugnen på 160 grader
  2. Skala rotsellerin, skölj och skär i grova bitar.
  3. Skala schalottenlöken och dela dem på hälften på längden.
  4. Ta bort kvisten och blomman från nyponen, dela dem på hälften och skrapa bort kärnorna med en tesked. Dela nyponen i mindre bitar.
  5. Lägg rotselleri, nypon och schalottenlök i en ugnsform, krydda med salt och peppar och vänd runt. Skiva fläsksteken och lägg sedan skivorna ovanpå grönsakerna i ugnsformen. Strö över timjan (bladen och inte kvisten), finrivet citronskal och saften från citronen, olivolja och lite extra salt och nymald peppar.
  6. Häll kombuchan i botten av ett ugnsformen och ställ in i ugnen på 160 grader. Låt grädda i 30-40 minuter så att fläsket blir krispigt och gyllene och rotsellerin och löken har blivit mjuka.
  7. Ta ut ugnsformen och lägg upp på tallrik med hjälp av en stor slev så att allt kommer med.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2209
Energi (kcal): 528
Protein (E%): 17
Fett (E%): 57
Kolhydrater (E%): 26
Share