Nattbakad flaskkarre Nattbakad flaskkarre
David Lundqvist

Nattbakad fläskkarré med stompad avokado, syrad lök och friterad kikärtor

Fläskkarré och ett halvt dygn är vad du behöver för detta recept. En middag som sätter planering i ett nytt ljus. När du sedan smakar kommer du inse att varje minut spenderat på receptet var värt det. Härliga smaker av avokado, syrad lök och de krispiga kikärtorna till.

Tid
12 h.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskkarré
600 g fläskkarré, benfri
2 msk salt
2 msk brun farin
1 msk sriracha
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk svartpeppar, malen
1 tsk ingefära
½ dl olivolja
1 msk soja
1 dl fläskbuljong

Avokado
2 avokados – urkärnade, skalade och skurna i bitar
1 bunt koriander – grovhackad
1 lime – zest och juice
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta – skalad och finhackad
1 jalapeno – urkärnad och finhackad
1 bananschalottenlök – skalad och finhackad
1 ½ tsk salt

Lök
1 rödlök – skalad och tunt skivad (använd gärna mandolin)
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten

Kikärtor
100 g kikärtor – blötlagda (6 tim i kallt vatten) alt. konserverade (häll av spadet, skölj)
1 L frityrolja
Salt

Gyozaplattor
16 gyozaplattor
1 L frityrolja
Salt

Garnering
1 jalapeño – urkärnad och tunt skivad
1 bunt koriander – plockade blad
2 salladslök – tunt skivade

Recept

Fläskkarré
1. Blanda alla torra kryddor till en rub och rulla karrén däri.
2. Lägg karrén i ugnsform och baka i ugn på 87 grader över natt 10-12 tim.
3. Lyft karrén och häll upp fett/juice i kastrull.
4. Dra sönder köttet i små bitar när det svalnat något.
5. Koka ihop fett/juice, olivolja, soja och fläskbuljong till hälften. Häll över köttet och blanda.
6. Smaka av med salt.

Avokado
1. Mosa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt.

Lök
1. Koka upp ättika, vatten och socker.
2. Häll över löken, täck med plast och låt bli kall i kyl.

Kikärtor
1. Värm oljan till 150 grader i kastrull eller fritös.
2. Fritera kikärtorna i 10 min eller tills de tystnat.
3. Lägg på papper och salta.

Gyozaplattor
1. Värm oljan i kastrull eller fritös till 180 grader.
2. Fritera bladen ett i taget tills det är gyllene och svällt upp.
3. Lägg på papper och salta.

Servering
1. Arrangera anrättningen på tallriken och garnera med jalapeño, koriander och salladslök.

TIPS: Vid friteringen kan du täcka över kastrullen med lock då det skvätter mycket i början. Kikärtor finns att köpa färdigkokta i butiken. Behöver då endast friteras.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3326
Energi (kcal): 794
Protein (E%): 17
Fett (E%): 63
Kolhydrater (E%): 20
Share