Lattgravad flaskfile Lattgravad flaskfile
David Lundqvist

Lättgravad fläskfilé med chipotleglaze, apelsinbakad pumpa och kardemumma

Lagas med griskind eller den omtyckta fläskfilén, en av de mest populära kött detaljerna och går att variera på många olika sätt. Testa att göra din egen chipotleglaze och servera ihop med pumpa. Otroligt spännande kombination och en till stjärna på smakhimlen.

Tid
45 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskfilé
600 g fläskfilé – putsad
50 g smör
2 vitlöksklyftor – skalade och krossade
4 timjankvistar
2 rosmarinkvistar
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt
svartpeppar

Chipotleglaze
2 dl fläskfond
1 dl honung
2 msk kinesisk soja
½ chipotlefrukt – blötlagd och urkärnad
1 msk risvinäger
1 msk maizena – löst i 2 msk kallt vatten

Pumpa
1 butternutpumpa – skalad, urkärnad och skuren i grova bitar
2 apelsiner – skalet rivet och filéade
2 vitlöksklyftor – skalade
2 rosmarinkvistar
2 tsk malen kardemumma
2 msk rapsolja
50 g smör
Svartpeppar
2 tsk salt

Pumpakärnor
100 g naturella pumpakärnor
3 dl vatten
2 msk salt

Recept

Fläskfilé
1. Rubba köttet med salt, socker och peppar – låt dra i 20 min.
2. Bryn smör på medelvärme i stekpanna.
3. Karamellisera köttet tillsammans med örter och vitlök tills mörkt gyllene.
4. Baka i ugn på 125 grader tills 65 i kärntemperatur.

Glaze
1. Koka upp fond, soja, honung, chili och vinäger.
2. Red av med maizena.
3. Mixa slät med stavmixer.
4. Glasera den bräserade fläskfilen ordentligt.

Pumpa
1. Blanda pumpa, apelsinskal, vitlök, rosmarin, olja, smör, kardemumma, salt och 4 varv nymalen svartpeppar i ugnsfast form.
2. Bred ut och rosta i ugn på 185 grader i ca 30-40 min, tills pumpan är mjuk och har en gyllene färg. Smaka av med ev mer salt.
3. Lägg på apelsinfiléerna när pumpan kommer ut ur ugnen.

Pumpakärnor
1. Koka upp vatten och salt, häll över fröna och låt dra i 20 min.
2. Häll av och rosta torrt i ugn på 140 grader i ca 20-30 min. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ur ånga.

Servering
Servera ingredienserna direkt ut kastrullen och skålar eller arrangera portionsvis direkt på tallriken. Toppa med pumpakärnor.

TIPS: Vill du förenkla receptet kan du använda färdig chipotleglaze. Även pumpakärnor finns att köpa färdigförpackade i livsmedelsbutiken.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2993
Energi (kcal): 741
Protein (E%): 22
Fett (E%): 43
Kolhydrater (E%): 35
Share