


Ingredienser
Langos
3 dl vatten
30 g jäst
8 dl vetemjöl
2 stora potatisar, kokta
Flingsalt
Anis/fänkålsfrön
100 g smält smör
Bacontopping
200 g bacon
500 g champinjoner
2 schalottenlökar
Sherryvinäger
Smör till stekning
Gräslökskräm
2 dl gräddfil
1 dl färskost
5 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Garnering
100 g Västerbottensost
Recept
Langos
- Smula jäst i en bunke och blanda med fingervarmt vatten.
- Tillsätt mjöl och riv ner den kokta potatisen samt salt.
- Blanda ihop smeten till en smidig ganska lös deg och låt jäsa 30 min under duk.
- Mjöla bakbord och dela upp degen i 12-16 bitar beroende på önskad storlek.
- Kavla ut degen till ca 1 cm tjocka ovaler, nagga med gaffel.
- Värm frityrolja till 180 grader och börja sedan fritera langos ca 2-3 minuter styck.
Bacontopping
- Skiva löken och lägg hälften i en skål. Dressa över med vinäger, på det sättet blir den lätt picklad, ställ i kyl till servering:
- Skär bacon och svamp i mindre bitar. Stek baconen i en stekpanna ca 2 min.
- Tillsätt en sked smör och resterande lök, låt fräsa ytterligare 1 min och tillsätt sedan svampen.
- Stek tills svampen får färg ca 4 min. Smaka upp med vinäger och salt.
Gräslökskräm
- Blanda ihop ingredienserna till krämen och smaka upp med salt och peppar.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
4541*
Energi (kcal):
1084*
Protein (E%):
12*
Fett (E%):
47*
Kolhydrater (E%):
41*