Langos Langos
Desirée Jaks

Langos (friterat potatisbröd) med bacon

Langos kan man göra i en mängd olika varianter. Här förgyller vi den med smakrik bacontopping med champinjoner schalottenlök smaksatt med sherryvinäger. Gräslökskrämen som ligger som fundament i rätten är lätt att röra ihop och ger fräscha smaker till det knaprigt rökta och stekta baconet.

Tid
50 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Langos
3 dl vatten
30 g jäst
8 dl vetemjöl
2 stora potatisar, kokta
Flingsalt
Anis/fänkålsfrön
100 g smält smör

Bacontopping
200 g bacon
500 g champinjoner
2 schalottenlökar
Sherryvinäger
Smör till stekning

Gräslökskräm
2 dl gräddfil
1 dl färskost
5 msk hackad gräslök
Salt och peppar

Garnering
100 g Västerbottensost

Recept

Langos
1. Smula jäst i en bunke och blanda med fingervarmt vatten.
2. Tillsätt mjöl och riv ner den kokta potatisen samt salt.
3. Blanda ihop smeten till en smidig ganska lös deg och låt jäsa 30 min under duk.
4. Mjöla bakbord och dela upp degen i 12-16 bitar beroende på önskad storlek.
5. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocka ovaler, nagga med gaffel.
6. Värm frityrolja till 180 grader och börja sedan fritera langos ca 2-3 minuter styck.

Bacontopping
1. Skiva löken och lägg hälften i en skål. Dressa över med vinäger, på det sättet blir den lätt picklad, ställ i kyl till servering:
2. Skär bacon och svamp i mindre bitar. Stek baconen i en stekpanna ca 2 min.
3. Tillsätt en sked smör och resterande lök, låt fräsa ytterligare 1 min och tillsätt sedan svampen.
4. Stek tills svampen får färg ca 4 min. Smaka upp med vinäger och salt.

Gräslökskräm
Blanda ihop ingredienserna till krämen och smaka upp med salt och peppar.

Servering
Under tiden du friterar:
Lägg gräslökskrämen i botten, toppa med svamp och bacon, lätt picklad lök och avsluta med riven Västerbottensost .

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 4541*
Energi (kcal): 1084*
Protein (E%): 12*
Fett (E%): 47*
Kolhydrater (E%): 41*
Share