Landleys pluma med rostad potatis, sommarsallad och rabarbersås

Det pratas ofta om ”smakkompisar”. Men vad är det egentligen? Jo, smakkompisar är helt enkelt kombinationer av ingredienser som passar extra bra ihop. När det kommer till fläskkött så skulle det kunna vara ett av våra mest matchningsbara protein. Det finns egentligen ingen smak som inte passar till fläsk – i alla fall om du frågar mig.

Tack vare den friska och lite sträva syran i rabarbern funkar den fint till fläskkött – som i denna rätt bestående av pluma med rostad potatis, sommarsallad och rabarbersås.

Här hittar du receptet på Madeleine Landleys blogg, där du även kan lära dig mer om råvarorna som används!

Ingredienser

För: 4 personer

Rabarbercreme:
100g rabarber (1 röd stjälk)
smör
1,5 dl creme fraiche
0,5 tsk persillade
2 krm salt
några drag på pepparkvarnen

Rostad potatis:
1 kg småpotatis
0,5 dl rapsolja
salt
1 bunt knippmorötter
1 msk flytande honung

Pluma:
500-600g pluma
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk timjan
1 msk hackad färsk gräslök
salt, peppar

Sommarsallad:
1/2 rödlök
100g sockerärtor/sugarsnaps
65g machésallad
50g fänkål
olivolja

Recept

1. Skiva rabarbern. Smält smör i en stekpanna och ha ner rabarbern. Stek på medelvärme tills den mjuknat. Ha ner rabarbern i en mixer och mixa den slät tillsamman med creme fraiche, persillade och salt. Smaka av lite peppar. Låt den gärna stå en timme så smakerna får stå till sig. Den är ganska syrlig i grunden men det hela avrundas med hjälp av saltet – dock måste saltet få tid att gifta sig med syran.

2. Gnugga potatisarna rena och låt dem torka till. Gör det samma med morötterna och halvera dem på längden om de är tjocka. Behåll gärna en bit av blasten så blir det dekorativt. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner potatisen. Skaka runt potatisen så den får olja runt om och salta ordentligt. Lägg morötterna i andra änden av formen. Ställ in i 200°C på varmluft i 20 minuter. Ta ut formen och ringla honung över morötterna och salt dem. Ställ in i ytterligare 5 minuter. Kör allt längre och de inte är klara – tiden kan variera beroende på tjocklek på morötter och storlek på potatisen.

3. Skölj av pluman och torka av den. Finhacka färsk rosmarin, timjan och gräslök. Stek pluman i smör på hög värme på båda sidor. Sänk sedan till medelvärme och stek klart den med fettsidan nedåt i pannan – vid en innertemperatur på 64-65°C är den klar. Strössla över örterna på ovansidan och salta och peppra. Låt pluman vila i folie i 15 minuter innan du skivar upp den. Strössla gärna över lite mer färska örter vid servering. Pluman går utmärkt att grilla – börja på högre temperatur och låt den sedan gå klart vid sidan av glöden.

4. Halvera rödlöken och skär bort ändarna. Skär lökhalvan till smala klyftor mellan fäste och topp. Halvera sockerärtor, skölj salladen och hyvla fänkål tunt på längden med en mandolin, osthyvel eller en bred skalare. Vänd runt allt med lite olivolja.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share