Landleys fläskkarré med lakritsglaze och sommarsallad

Jag gillar att helgrilla kött. Det gör både köttet lättlagat och saftigt. Denna gång fick det bli en bit fläskkarré som på sätt och vis fick gå i en hel bit, men innan det åkte på grillen skar jag upp det och fyllde det med färskost med vitlök och örter. Utsidan penslade jag med en enkel, hemmagjord lakritsglaze. Lakrits är jättegott till fläskkött och passar också väldigt bra till de övriga ingredienserna som denna rätt bjuder på, nämligen fetaost, jordgubbar och dragon.

Här hittar du receptet på Madeleine Landleys blogg, där du även kan lära dig mer om råvarorna som används!

Ingredienser

För: 4 personer

Fläskkarré med lakritsglaze:
1 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
1 tsk lakritspulver
1 tsk salt
svartpeppar
150g färskost med örter och vitlök
1 kg benfri fläskkarré
steksnöre

Sommarsallad:
250g jordgubbar
1 knippe grön sparris
1 huvud romansallad
150g fetaost
5 knoppar gräslöksblommor

Tillbehör:
400g färskpotatis eller små fasta potatisar
grillspett i metall eller trä
1 burk bearnaisesås (gärna med chili)

Recept

  1. Rör ihop sirap och olja med lakritspulver, salt och några drag på svartpepparkvarnen.

  2. Skölj av köttet och lägg det på en skärbräda. Ansa bort eventuellt segt fett och dela sedan karrébiten mitt ut på längden så den blir dubbelt så lång – se till att den håller ihop i ena änden. Skär några grunda snitt på ovansidan och bred sedan på ett tjockt lager färskost. Rulla ihop köttet och bind ihop med ett steksnöre. Tänd grillen och lägg på köttet. Stick in en termometer mitt i köttet och grilla tills det kommit upp i en innertemperatur på 63°C (detta tar cirka 1 timme). Använd gärna en grill med lock och håll temperaturen runt 125-150°C. Pensla köttet runt om med glazen tills den tagit slut och vänd köttet med jämna mellanrum så inte glazen bränns och så att det får en jämn tillagning. Lyft av köttet och svep in det i aluminiumfolie. Låt det vila i 15 minuter innan du skivar upp det.

  3. Skär bort den träiga änden på sparrisen och hyvla den sedan på en mandolin, med en potatisskalare eller med en osthyvel. Snoppa och halvera jordgubbarna – kvarta dem om de är stora. Skär salladen till mindre bitar och blanda med jordgubbar, sparrisflagor, smulad fetaost och de små blommorna från gräslöken. Har du inga gräslöksblommor går det bra att finhacka en fjärdedels rödlök.

  4. Gnugga potatisarna rena och koka dem hela i saltat vatten i cirka 10 minuter eller tills de är klara – de behöver inte vara helt genomkokta till kärnan. Trä upp potatisarna på spett och grilla tillsammans med köttet på slutet. Pensla med olja och salta under grillningen. Grilla tills de fått snygg yta. Servera det hela med bearnaisesås.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share