Landleys ”allt på en plåt” med fläskytterfilé, potatis och svartkål

Att köra allt på en plåt är både smidigt och enkelt. Vet du varför? Jo, för att medan maten lagar sig själv i ugnen kan man göra annat. Exempelvis duka, göra goda tillbehör eller bara pilla sig i naveln. När man ska laga kött samtidigt som andra ingredienser i ugnen är det viktigt att tänka på tillagningstiden. Kött bör ju nämligen vare sig gå för varmt eller för länge eftersom det då blir torrt och tråkigt.

Detta recept på allt på en plåt med fläskytterfilé, potatis och svartkål passar fint både som vardagsmiddag och såväl som mat till helgen. Som sås serverar jag bara naturell creme fraiche, men vill man ha något annat tar man det. Varför inte bara addera lite krydda till creme fraichen – exempelvis persillade. Eller ta en burk färdig bearnaise eller liknande.

Här hittar du receptet på Madeleine Landleys blogg, där du även kan lära dig mer om råvarorna som används!

 

Ingredienser

För: 4 personer

Allt på en plåt:
flytande smör
800g fläskytterfilé
salt, peppar, vitlökspulver
800g fast potatis
75g svartkål
250g färsk blandsvamp, ex trattisar och trumpet
200g småtomater
1/2 rödlök
1 knippe färska örter, ex persilja, timjan och libbsticka

Senapsdressing:
1,5 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
1 dl vatten
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Tillbehör:
creme fraiche

Recept

  1. Ringla lite smör i botten av en ugnsplåt med kant. Skölj av köttet och torka av det. Skär tunna snitt över ovansidan och lägg ner köttet på plåten. Ringla över lite smör och krydda med salt, peppar och vitlökspulver.

  2. Gnugga potatisen ren och skär den till skivor på cirka 5-7 mm. Fördela ut runt köttet. Salta och ringla över lite smör.

  3. Skär svartkålen till mindre bitar – jag brukar skära loss bladstammen och hacka den separat. Rensa och skär svampen till mindre bitar. Fördela ur svartkål och svamp rumt om köttet. Fördela ut halverade småtomater och klyftad rödlök. Salta ett varv och strössla över hackade örter.

  4. Stick i en termometer i köttet. Ställ in plåten 225°C i cirka 20 minuter. Ta ut och täck köttet med en bit dubbelvikt aluminiumfolie – bara köttet ska täckas. Ställ in plåten i ytterligare 15 minuter. Köttet ska ha en temperatur runt 62-65°C i innertemperatur.

  5. Vispa ihop dijonsenap med 1 msk saft från citron, vatten och olja. Smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över innehåller på plåten. Skiva köttet i centimetertjocka skivor och servera med creme fraiche till.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Share