Pad-krapow på fläskfärs med kryddig mangosallad

Denna Pad-krapow på fläskfärs med kryddig mangosallad är en festlig och smakrik middagsrätt som görs med svenskt fläskfärs. För att få den riktiga smaken av pad krapow, försök att hitta thaibasilika med sin karaktäristiska smak. Det finns svenskodlad i butik. Mangotärningar kan köpas djupfrysta. Använder du färsk mango till salladen, se till att den är ordentligt mogen och söt.

Ingredienser

4 personer

Mangosallad:
3 salladslökar, finstrimlade
1 rödlök, finhackad
250 g mangotärningar
1 kruka färsk koriander, plockade blad
1 röd spansk peppar, finhackad
1 lime, saften
½ dl sesamolja

Pad Krapow:
1 stjälk citrongräs
400 g fläskfärs
½ dl neutral rapsolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 små röda thaichili, krossade
4 kaffirlimeblad
200 g spenat, grovhackad
1 kruka thaibasilika, plockade blad
2 msk ljus thaisoja
1 msk ostronsås
1 msk asiatisk fisksås
1 msk strösocker

Till servering:
kokt jasminris

Gör så här

Mangosallad: Lägg salladslök, rödlök, koriander och chili i en skål tillsammans med mangotärningarna. Pressa över saften från limen och vänd ner tillsammans med sesamoljan. Låt stå och dra till servering.

Pad Krapow: Banka på den tjocka änden av citrongräset med en kavel. Hetta upp olja i en stekpanna och smula ner färsen. Bryn den under omrörning och tillsätt vitlök, thai chili, citrongräs och limeblad. Sänk värmen till medel och fräs i 10 minuter. Tillsätt spenat och basilika och låt sjuda i 5 minuter. Smak sätt med soja, fisksås, ostronsås och socker.

Servering: Lägg kokt ris i bottnen på varma serveringsskålar. Toppa med köttet och mangosalladen.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen