Kryddig mangosallad Kryddig mangosallad

Kryddig mangosallad med ångat ris och pad-krapow

En lätt och somrig maträtt med asiatiska smaker. Hämtad från Thailand är det en spännande blandning av de fem grundsmakerna, det salta, sura, söta, bittra och umami.

Tips: Citrongräs kan man inte äta, utan ska tillsättas för att ge en frisk smak. Därför måste det tas ur innan servering. För att få mesta möjliga smak av citrongräset bör det krossas; det kan du exempelvis göra genom att banka på den med en kavel.

Tid
30 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Mangosallad
3 vårlökar
1 röd lök
2 mango (de måste vara söta, så hitta några som är mogna)
1 knippe koriander
1 chili
1 lime
½ dl sesamolja

Ris
300 g ris
6 dl vatten
1 matsked salt

Pad Krapow
400 g fläskfärs
½ dl olivolja
4 vitlöksklyftor
2 röda thaichilis
1 citrongräs
4 blad kefirlimeblad
1 knippe (thai)basilika
200 g spenat
2 msk soja
1 msk ostronsås
1 msk fisksås
1 msk socker

Recept

  1. Vårlök, rödlök, koriander och chili finhackas och mango skärs i stora bitar. Det blandas samman med saften från 1 lime och sesamoljan.
  2. Mät upp ris i en kastrull med vatten och tillsätt salt. När vattnet kokar, skruva ner värmen och koka riset på låg värme med lock i 12 minuter. Låt sedan riset dra i ca. 10 minuter under lock.
  3. Bryn färsen i olivolja i en stor stekpanna på hög värme. Tillsätt finhackad vitlök, hackad chili, delat citrongräs och limeblad i pannan och låt steka i 10 minuter.
  4. Tillsätt grovt hackad spenat och basilika och låt sjuda i 5 minuter. Ge köttet smak med soja, fisksås, ostronsås och socker.
  5. Njut av Pad Krapow tillsammans med riset och mangosalladen.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2914
Energi (kcal): 697
Protein (E%): 16
Fett (E%): 45
Kolhydrater (E%): 39
Share