gryta med fläskbog gryta med fläskbog

Kryddig gryta med fläskbog, torkad frukt och grönsaker serverat med riven blomkål

Bogen är en av dem mest smakrika delarna på grisen och tillför massor med smak till en gryta när man tärnar och bryner det innan man låter det stå och sjuda. Många ingredienser kan användas i grytor och här väljer vi, förutom de mer traditionella ingredienserna lök och morötter, att inkludera aprikoser och dadlar för en fin sötma.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskbog
500 g fläskbog
2 matskedar smakneutral olja (t.ex. rapsolja)
2 gula lökar
2 morötter, 150 g
300 g potatis
1 färsk chili utan kärnor
1 tesked hel kummin
1 tesked hela korianderfrön
1 hel kanelstång
5 dl kyckling-, höns- eller grönsaksbuljong
50 g dadlar
50 g torkade aprikoser
50 g mandlar
1 lime (gärna obesprutad)
Salt och nymald peppar

Riven blomkål
1 blomkål
1 bunt bladpersilja
1 lime (gärna obesprutad)
2 matskedar olivolja
Salt och nymald peppar

Tillbehör
4 stora skivor grovt bröd

Recept

  1. Tärna bogen. Värm 1 msk olja i en kastrull och bryn hälften av köttet på hög värme. Det ska fräsa ordentligt när köttet läggs i kastrullen. Ta upp köttet tillsätt 1 msk olja och bryn andra hälften av köttet på samma sätt. Lägg sedan allt brynt kött i en skål åt sidan.
  2. Skala och skär morötter och lök i skivor. Skala och skär potatisarna i grova bitar. Dela chilin, ta bort kärnorna och hacka även den grovt. Krossa kummin och korianderfrön i mortel.
  3. I samma kastrull, stek lökarna mjuka och tillsätt chilin, krossad kummin och korianderfrön, och kanelstång, morötter och potatis.
  4. Lägg tillbaka köttet i kastrullen. Häll på buljongen och låt sjuda på låg värme under lock i ca. 45 min tills köttet är mjukt.
  5. Ta bort de yttre bladen och riv blomkålen grovt i en skål. Marinera blomkålen med det finrivna skalet och saften från limen, olivolja, salt och nymald peppar. Blanda. Skölj bladpersiljan och torka den noggrant för att sedan tillsätta den i den rivna blomkålen. Hacka och rör om i blomkålen så att det blandas ordentligt.
  6. Kärna ur de torkade frukterna och hacka mandlarna i mindre bitar. När grytan har 15-20 minuter kvar, tillsätt mandeln och den torkade frukten.
  7. Smaka av med salt, peppar, finrivet skal och saft från en lime. Servera grytan med den rivna blomkålen och ett smakrikt grovt bröd.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2969 kJ
Energi (kcal): 710 kcal
Protein (E%): 20 E%
Fett (E%): 39 E%
Kolhydrater (E%): 41 E%
Share