Kryddig gris med korngryn i tagine med brysselkål Kryddig gris med korngryn i tagine med brysselkål
Mette Dahlgaard

Kryddig gris med korngryn i tagine med brysselkål

En tagine är en nordafrikansk lergryta som du enkelt lagar härligt mustiga grytor i. Du känner igen en tagine på det karaktäristiskt konformade locket. Den toppiga kupan på taginen gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten och det finns ingen risk att råvarorna kokar torrt. I det här receptet använder vi bringan av grisen som vi kryddar med bland annat persilja, körvel, fänkålsfrön och libbstick

Tid
2,5
Personer
4

Ingredienser

400 g bringa av gris, kokbit utan svål och ben
4 morötter
1 lök
1 paket champinjoner eller annan svamp
1 hel vitlök
½ l oxfond
½ l vatten
200 g korngryn
1 tsk fänkålsfrö
4 lagerblad
1 dl hackade kryddörter (t.ex. persilja, körvel och libbsticka)
200 g brysselkål
1 msk honung
2 msk olja, t.ex. jordnötsolja
½ saltad citron
½ tsk salt
Färskmald peppar
100 g aprikoser
½ saltad citron
50 g rostade hasselnötter

Recept

  1. Skala och skiva morötterna.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Tvätta champinjonerna och skär dem i kvartar.
  4. Dela vitlöken på mitten.
  5. Skär bringan i skivor och bryn dem i taginen/grytan.
  6. Låt grönsakerna brynas med bringan och tillsätt sedan fond och vatten.
  7. Låt taginen/grytan koka upp och låt puttra i ca två timmar.
  8. Tvätta och sila av korngrynen innan du tillsätter dem tillsammans med kryddörter, fänkålsfrö och lagerblad.
  9. Låt rätten puttra i 30 minuter tills korngrynen är nästan mjuka.
  10. Tvätta brysselkålen och skär bort de yttersta bladen. Skär de mycket tunt på en mandolin.
  11. Blanda till en dressing av honung, olja, citronsaft och ½ tsk salt och färskmald peppar.
  12. Blanda den finskurna brysselkålen med dressingen i en skål.
  13. Skär aprikoser och saltat citron i mindre bitar och tillsätt tillsammans med rostade hasselnötter.
  14. Låt det puttra i 10 minuter och servera rätten rykande varm.

Tips:
Rätten kan också tillberedas i en tjockbottnad gryta.
Saltade citroner ger en komplex smak, men du kan även använda rivet citronskal.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2770
Energi (kcal): 660
Protein (E%): 21
Fett (E%): 41
Kolhydrater (E%): 38
Share