Desirée Jaks

Krupnik – polsk fläsksoppa med korngryn

Sugen på husmanskost med en twist? Testa då den här värmande Krupnik-soppan. Soppan har fått sitt namn efter korngrynen som den innehåller och den är en relativt traditionell rätt i Polen. Här är den gjord på revbensspjäll, korngryn (såklart), potatis och en stor variation av rotfrukter, så som morot, persiljerot och rotselleri. Soppan toppas med hackad persilja och serveras sedan med en klick senap.

Tid
50 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Soppa
400 g tunna revbensspjäll
2 dl korngryn
2 st morötter, skalade
1 st skalad persiljerot, alternativt palsternacka
1/2 st (ca 300 g) rotselleri, skalad
1/2 st purjolök
6 st fasta potatisar, mellanstor
1 st lagerblad
2s t kryddpeppar
4 msk bladpersilja, hackad
salt och peppar

Övrigt
senap till servering

Recept

Krupnik
1. Skölj köttet under rinnande vatten, lägg det i en gryta och häll på kallt vatten så det täcker köttet.
2. När buljongen börjar koka, ta bort skummet som bildas på toppen med en sked. Minska sedan värmen, tillsätt grönsakerna och kryddorna. Täck med lock och koka på låg värme tills köttet är mjukt och lossnar från benen, ca 20-30min.
3. Under tiden skala potatisen, tvätta den och skär i kuber.
4. Lyft köttet och grönsakerna från grytan och lägg på en tallrik.
5. Spola korngrynet ordentligt och tillsätt i grytan tillsammans med potatisen. Koka på låg värme tills grynen har svullnat och potatisen är mjuk.
6. Skär de kokta grönsakerna i skivor eller kuber och lägg i den kokande soppan.
7. Krydda med svartpeppar och salt, eventuellt med en skvätt vinäger för att balansera upp soppan.
8. Avsluta med hackad persilja.
9. Plocka köttet från benen och servera med soppan.

Servering
Servera soppan med senap på sidan.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1620
Energi (kcal): 390
Protein (E%): 14
Fett (E%): 15
Kolhydrater (E%): 71
Share