Krispig flasksida Krispig flasksida
Desirée Jaks

Krispig fläsksida

Den krispiga fläsksidan kommer att dofta underbart när den skärs upp och smaka ännu bättre. Den smälter i munnen tillsammans med jalapeñomajonäsen som ger en rund hetta.

Tid
90 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

600 g fläsksida, rimmad med svål

Marinad
1 dl soja
2 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 msk rörsocker
1 dl salt

Risskål
2 dl jasminris
3 snacks gurkor, små gurkor
2 msk rostade sesamfrön
1 dl rostad lök
1 knp koriander
1 dl hoisinsås
1 broccoli
1 vitlöksklyfta
Smör

Jalapeño majonnäs
3 dl rapsolja
1 jalapeño, hackad
1/2 knp gräslök
1 ägg
Äppelcidervinäger
Salt och peppar

Recept

Fläsksida
1. Torka av svålen på fläsksidan med papper så den är helt torr.
2. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg den i en behållare som rymmer fläsksidan. Lägg ner köttet i marinaden så att endast köttet ligger i marinaden och svålen håller sig helt torr. Stoppa in i kylen i minst 1h, eller över natten för extra marinering.
3. Värm ugnen till 175 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper, detta kommer underlätta rengöringen. Häll i 2dl vatten i plåten och lägg på ett galler.
4. Lägg fläsksidan på gallret och nagga svålen lätt med en gaffel. Se till att köttet ligger i jämn nivå. För bästa resultatet med den krispiga svålen, använd en bit aluminiumfolie till att korrigera nivån.
5. Täck svålen med 1 dl salt och baka i övre delen av ugnen i 40 min.
6. Ta ut fläsket och höj värmen till 225 grader.
7. Saltet på toppen bör ha stelnat och bildat en hård skorpa. Ta bort skorpan och torka av eventuella saltrester från toppen.
8. När ugnen uppnår önskad temperatur ställ in köttet igen och baka ytterligare i ca 30 min, till svålen har blivit bubblig och gyllene. Låt köttet svalna innan du skär upp det.

Jalapeño majonnäs
1. Knäck ägget i en hög bunke, använd hela ägget för en luftigare majonnäs.
2. Använd en stavmixer för att mixa ihop olja, gräslök och jalapeño.
3. Tillsätt oljan droppvis till äggen och mixa under tiden tills majonnäsen tjocknar.
4. Smaka upp med salt, peppar och vinäger.

Risskål
1. Skölj riset i kallt vatten för att få bort överflödig stärkelse.
2. Koka upp 4dl saltad vatten till riset och lägg i riset, sänk värmen och koka mjuk under lock.
3. Skiva gurkan och dela ner broccolin i små buketter.

Servering
Värm upp en stekpanna med smör och riv ner vitlöken, fräs broccolin i smöret ca 2 min, smaka av med salt.
Toppa riset med rostad lök och sesam, gurkskivor, koriander och toppa med lite hoisin sås och majonnäs, servera resterande sås vid sidan tillsammans med broccoli och fläsket.

TIPS: Vill du förenkla kan du köpa färdig majonnäs och tillsätta jalapeño, gräslök, äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 6479
Energi (kcal): 1544
Protein (E%): 7
Fett (E%): 79
Kolhydrater (E%): 14
Share