


Ingredienser
600 g fläsksida, rimmad med svål
Marinad
1 dl soja
2 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 msk rörsocker
1 dl salt
Risskål
2 dl jasminris
3 snacks gurkor, små gurkor
2 msk rostade sesamfrön
1 dl rostad lök
1 knp koriander
1 dl hoisinsås
1 broccoli
1 vitlöksklyfta
Smör
Jalapeño majonnäs
3 dl rapsolja
1 jalapeño, hackad
1/2 knp gräslök
1 ägg
Äppelcidervinäger
Salt och peppar
Recept
Fläsksida
- Torka av svålen på fläsksidan med papper så den är helt torr.
- Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg den i en behållare som rymmer fläsksidan. Lägg ner köttet i marinaden så att endast köttet ligger i marinaden och svålen håller sig helt torr. Stoppa in i kylen i minst 1h, eller över natten för extra marinering.
- Värm ugnen till 175 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper, detta kommer underlätta rengöringen. Häll i 2dl vatten i plåten och lägg på ett galler.
- Lägg fläsksidan på gallret och nagga svålen lätt med en gaffel. Se till att köttet ligger i jämn nivå. För bästa resultatet med den krispiga svålen, använd en bit aluminiumfolie till att korrigera nivån.
- Täck svålen med 1 dl salt och baka i övre delen av ugnen i 40 min.
- Ta ut fläsket och höj värmen till 225 grader.
- Saltet på toppen bör ha stelnat och bildat en hård skorpa. Ta bort skorpan och torka av eventuella saltrester från toppen.
- När ugnen uppnår önskad temperatur ställ in köttet igen och baka ytterligare i ca 30 min, till svålen har blivit bubblig och gyllene. Låt köttet svalna innan du skär upp det.
Jalapeño majonnäs
- Knäck ägget i en hög bunke, använd hela ägget för en luftigare majonnäs.
- Använd en stavmixer för att mixa ihop olja, gräslök och jalapeño.
- Tillsätt oljan droppvis till äggen och mixa under tiden tills majonnäsen tjocknar.
- Smaka upp med salt, peppar och vinäger.
Risskål
- Skölj riset i kallt vatten för att få bort överflödig stärkelse.
- Koka upp 4dl saltad vatten till riset och lägg i riset, sänk värmen och koka mjuk under lock.
- Skiva gurkan och dela ner broccolin i små buketter.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
6479
Energi (kcal):
1544
Protein (E%):
7
Fett (E%):
79
Kolhydrater (E%):
14
Relaterade recept



Bräserade fläsklägg i buljong med nudlar, plommon, cashew och shiitake



Nattbakad fläskkarré med stompad avokado, syrad lök och friterad kikärtor



Smörstekt grisrygg med cidersås, smörbakad spetskål, syrliga äpplen, hasselnötter och pepparrot



Het fläsk- och papayasallad med böngroddar och jordnötter


Färgsprakande platt tomatpaj med mynta, basilika och kryddig fläskfilé


