Kopytka (potatisdumplings) med flaskkotlett Kopytka (potatisdumplings) med flaskkotlett
Desirée Jaks

Kopytka (potatisdumplings) med fläskkotlett och bränd grädde

Kopytka betyder “små hovar” och kommer från det polska köket. Kokta små potatisknyten finns i många matkulturer och är väldigt trevligt att servera på det dukade bordet tillsammans en vällagad köttbit. Klassiska smaker av potatis, kål, grädde samt fläskkotlett i en annorlunda tappning.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Kopytka
500g mandelpotatis (eller annan mjölig potatis)
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
Salt
Mjöl till bakning

Fläskkotlett
2 fläskkotletter på ben
1 vitlöksklyfta
50 g rosmarin
Smör

Bränd grädde
500 ml grädde
Citron
Muskotnöt
Salt

Spetskål
1 spetskål, skuren
Timjan
Smör och olja till stekning

Recept

Kopytka
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten, ca 25 min tills potatisen är helt mjuk.
2. Pressa potatisen genom en potatispress eller använd en grov sil och låt svalna.
3. Sila mjölet på bakbordet och lägg på potatisen. Gräv en liten grop i potatisen, tillsätt ägg och 1 nypa salt. Knåda ihop till en smidig deg.
4. Dela degen i 4 bitar och rulla sedan degen i tumtjocka rullar. Skär rullarna i ca 2cm breda bitar.
5. Koka upp saltat vatten och koka dumplingarna i omgångar, ca 6 min per omgång.
6. Ta upp dem med en hålslev och lägg i en form med lite smör och skaka. Det gör att de inte klibbar ihop.

Bränd grädde
1. Sätt ugnen på 275 grader.
2. Häll grädden i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 min. Vispa om när grädden fått ett mörkt täcke på ovansidan. Upprepa 2 gånger tills grädden tjocknat.
3. Mixa med stavmixer eller vispa kraftigt med vanlig visp.
4. Smaka av med citron, salt och lite riven muskot. Håll den varm.

Fläskkotlett
1. Värm upp en stor stekpanna med olja. Lägg ner kotletten och låt steka 2 min på hög värme på ena sidan.
2. Vänd sedan och tillsätt en matsked smör, krossad vitlöksklyfta och rosmarin.
3. Ös köttet med smöret och stek ytterligare 2 min. Lägg fläskkotletterna på en tallrik och låt vila i 3 min. Använd samma panna med fettet från stekning för att steka på kopytka, låt dem få lite yta i pannan.

Spetskål
1. Stek spetskålen i smör i en stekpanna, ca 30 sek.
2. Smaka av med salt och citron.
3. Ställ spetskålen åt sidan.

Servering:
Lägg grädden i botten på tallrikarna och därefter kopytkan. Skiva fläskkotletten tunt och fördela på tallrikarna. Toppa med kål och timjansblad.
TIPS: Fläskkotletten behöver inte bli genomstekt. Är den rosa och har 65C innertemperatur är den perfekt.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3193
Energi (kcal): 763
Protein (E%): 8
Fett (E%): 65
Kolhydrater (E%): 27
Share