


Ingredienser
Kopytka
500g mandelpotatis (eller annan mjölig potatis)
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
Salt
Mjöl till bakning
Fläskkotlett
2 fläskkotletter på ben
1 vitlöksklyfta
50 g rosmarin
Smör
Bränd grädde
500 ml grädde
Citron
Muskotnöt
Salt
Spetskål
1 spetskål, skuren
Timjan
Smör och olja till stekning
Recept
Kopytka
- Skala och koka potatisen i saltat vatten, ca 25 min tills potatisen är helt mjuk.
- Pressa potatisen genom en potatispress eller använd en grov sil och låt svalna.
- Sila mjölet på bakbordet och lägg på potatisen. Gräv en liten grop i potatisen, tillsätt ägg och 1 nypa salt. Knåda ihop till en smidig deg.
- Dela degen i 4 bitar och rulla sedan degen i tumtjocka rullar. Skär rullarna i ca 2cm breda bitar.
- Koka upp saltat vatten och koka dumplingarna i omgångar, ca 6 min per omgång.
- Ta upp dem med en hålslev och lägg i en form med lite smör och skaka. Det gör att de inte klibbar ihop.
Bränd grädde
- Sätt ugnen på 275 grader.
- Häll grädden i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 min. Vispa om när grädden fått ett mörkt täcke på ovansidan. Upprepa 2 gånger tills grädden tjocknat.
- Mixa med stavmixer eller vispa kraftigt med vanlig visp.
- Smaka av med citron, salt och lite riven muskot. Håll den varm.
Fläskkotlett
- Värm upp en stor stekpanna med olja. Lägg ner kotletten och låt steka 2 min på hög värme på ena sidan.
- Vänd sedan och tillsätt en matsked smör, krossad vitlöksklyfta och rosmarin.
- Ös köttet med smöret och stek ytterligare 2 min. Lägg fläskkotletterna på en tallrik och låt vila i 3 min. Använd samma panna med fettet från stekning för att steka på kopytka, låt dem få lite yta i pannan.
Spetskål
- Stek spetskålen i smör i en stekpanna, ca 30 sek.
- Smaka av med salt och citron.
- Ställ spetskålen åt sidan.
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
3193
Energi (kcal):
763
Protein (E%):
8
Fett (E%):
65
Kolhydrater (E%):
27