Konfiterad potatis med krispigt innanlar Konfiterad potatis med krispigt innanlar
Desirée Jaks

Konfiterad potatis med krispigt innanlår

Det strimlade panerade innanlåret tillsammans med de runda gruyersmaken toppat med den populära ramslöken är en smakupplevelse. Köttdetaljen innanlår har inte mycket fett alls, inga senor och är mört. Det passar bra för snabb tillagning som i detta recept.

Arrangera potatisen på tallrik med ostkrämen i botten. Toppa med sparris och ramslöken, avsluta med lite svartpeppar. Toppa det krispiga innanlåret med gräslök och servera på sidan.

Tips: Champagnevinäger kan ersättas med äppelcidervinäger.

Tid
50 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Potatis
400 g små fasta potatisar 
500 g ister
100 g smör, skirat
2 rosmarin stjälkar
1/2 kruka timjan
1 vitlöksklyfta
Salt

Gruyerostkräm
60 g gGruyerost
1 dl grädde
1 ägg
1/2 dl rapsolja
Champagnevinäger
Salt och peppar

Krispigt innanlår
200 g strimlad innanlår, stora strimlor
Salt och peppar¨

Panering
1 dl vetemjöl
3 dl ströbröd
2 ägg

Garnering
10 gröna sparris
100 g ramslök
1 msk hackad gräslök
1/2 citron
Salt och peppar

Recept

Potatis

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Tvätta potatisen ordentligt.
  3. Smält ister tillsammans med smör, salta.
  4. Lägg potatisen i en ugnsfast form och häll på fettet, tillsätt örterna och en krossad vitlöksklyfta.
  5. Baka i ugn 30-40 min beroende på storleken, potatisen ska bli mjuk.

Ostkräm

  1. Koka upp grädden till krämen i en kastrull. Dra åt sidan och riv ner osten.
  2. Knäck ägget i en separat skål och häll försiktigt över ostgrädden lite åt gången. Mixa väl.
  3. Avsluta med att försiktigt med lite åt gången blanda ner oljan i krämen.
  4. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  5. Håll krämen ljummen i en kastrull.

Krispigt innanlår

  1. Lyft upp potatisen från fettet, sila fettet i en rymlig kastrull och värm upp till 170 grader.
  2. Torka av strimlorna av innanlåret på papper, salta och peppra.
  3. Vispa äggen luftigt i en behållare. Panera sedan innanlåret i mjöl sedan ägg och avsluta med ströbröd.
  4. Fritera i oljan i omgångar, inte för mycket åt gången. Fritera ca 3-5 min, vänd efter halva tiden om köttet inte täcks av fettet, stek tills köttet är gyllene.
  5. Lyft ut på papper för att få bort överflödigt fett.

Garnering

  1. Dela sparrisen i mindre bitar.
  2. Värm upp en stekpanna, använd fettet från potatisen till stekning.
  3. Stek sparrisen i ca 2 min, salta.
  4. Ta av stekpannan från spisen och tillsätt ramslök och en skvätt citron.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3031
Energi (kcal): 726
Protein (E%): 18
Fett (E%): 49
Kolhydrater (E%): 33
Share