Kimchi med kålpuré och fläskfilémedaljonger Kimchi med kålpuré och fläskfilémedaljonger
Mette Dahlgaard

Kimchi med kålpuré och fläskfilémedaljonger

Kimchi med kålpure och fläskfilémedaljonger. En koreanskinspirerad rätt signerad kocken Frida Nilsson. Förutom en lättlagad kimchi innehåller receptet en kålpuré med lite sting från jalapenos.

Tid
1 tim + 14 dagar
Personer
4

Ingredienser

Kimchi

  • 1 stort huvud kinakål, ca 1 kg
  • 1 gurka
  • 100 g morot
  • 100 g charlottenlök
  • 100 g kinarädisor
  • 100 g ingefära
  • 70 g salladslök
  • 50 g vitlök
  • 30 g färsk koriander
  • 1 röd chili
  • 50 g salt
  • 1 l vatten

Kålpuré med jalapenos

  • 1/2 spetskål
  • 1/2 jalapeno
  • 1 lime
  • Salt

Medaljonger

  • 4 medaljonger av fläskfilé, 2½ cm tjocka, 500 g
  • Salt och peppar
  • 25 g smör
  • 4 kvistar salvia
  • 1 msk olja

Recept

Kimchi:

  1. Blanda salt och vatten och rör tills saltet är upplöst
  2. Skär kinakål i mindre bitar.
  3. Halvera gurka och skrapa ut kärnorna. Skär gurkan i tunna skivor på en mandolin.
  4. Skölj och torka resten av grönsakerna och skär dem i mindre bitar.
  5. Mixa grönsaker och gurkkärnor till en pasta.
  6. Massera in pastan i kålen och blanda i gurkskivorna.
  7. Fördela blandningen i rengjorda burkar med patentlock.
  8. Häll över saltlag så att det täcker och sätt burkarna för fermentering i 10-14 dagar.
  9. Använd ev. pH-papper för att kontrollera när det är färdigt. pH ska vara 4,5 eller under.

Kålpuré:

  1. Snitta kålen grovt och skär jalapenos i mindre bitar.
  2. Koka kål och jalapenos tills kålen är mjuk.
  3. Häll av vätskan och mixa kålen till en pasta.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Medaljonger:

  1. Skölj och torka salvia.
  2. Torka köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
  3. Värm smör i en panna på hög värme och tillsätt salvia.
  4. Bryn köttet i 1 minut på båda sidor och stek färdigt i 2-3 minuter på varje sida.

Servering:

Lägg upp en matsked kålpure i botten av tallriken, lägg medaljongen ovanpå och kimchi vid sidan av.

TIPS:

Kom ihåg att lätta på locket på burkarna en gång om dagen, så att luften kan komma ut.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1030
Energi (kcal): 245
Protein (E%): 54
Fett (E%): 28
Kolhydrater (E%): 19
Share