Desirée Jaks

Katsu Sando (japansk schnitzelmacka)

Den här mackan förenar tre saker som de flesta gillar (japanskt, schnitzel, macka). Glöm pizza, hamburgare eller pasta när du vill unna dig något riktigt gott – testa istället den här japanska schnitzelmackan som får smaklökarna att spritta av glädje… och möjligen översta knappen på byxan att släppa. Tonkatsusås och majonäs gör mackan saftig medan vitkålssalladen och den rostade löken ger både fräschör och krisp. Bjud dina vänner eller unna dig själv!

Tid
30 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Schnitzel
4 st fläskkotlett (ca 400 g)
4 st ägg, lätt vispade
3/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl ströbröd + 1 1/2 dl panko ströbröd
salt och peppar
1 dl olja, till stekning
200 g smör, till stekning

Vitkålssallad
1/2 st vitkål (ca 400 g)
1 msk rostade sesamfrön
1/2 tsk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar

Tonkatsusås
1 msk ketchup
2 msk srirachasås
4 msk ostronsås
1 msk worcestershiresås
2 tsk soja
1 tsk strösocker
1 tsk riven ingefära
2 st rivna vitlöksklyftor

Majonnäs
1 st äggula
2 tsk dijonsenap
1 1/2 dl rapsolja
äppelcidervinäger
salt och peppar

Servering
4 msk rostad lök
8 st stora skivor vitt formbröd (alternativt 16 st små)
smör

Recept

Vitkålssallad
Strimla vitkålen tunt, blanda med strösocker och vinäger. Massera kålen så den mjuknar. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att strö över sesamfrön. Ställ i kylen fram till servering.

Tonkatsusås
Blanda ihop alla ingredienser till tonkatsusåsen och låt stå framme till servering.

Majonnäs
1. Knäck äggulan i en hög bunke och tillsätt dijonsenap.
2. Tillsätt oljan droppvis och mixa tills majonnäsen tjocknar.
3. Smaka upp med salt, peppar och vinäger.

Schnitzel
1. Ta bort extra fett från kotletten och gör ett par snitt på toppen av kotletten, ett litet snitt från fettet ner till köttet. Detta gör det möjligt för köttet att hålla sig snygg och platt vid stekning och förhindra att den krullar sig.
2. Banka kotletten lätt mellan bakplåtspapper – skivor ska vara cirka 1 cm tjocka. Detta gör även att köttet blir mörare. Salta och peppra väl.
3. Panera sedan kotletten i mjöl, ägg och avsluta med brödblandningen.
4. Stek schnitzlarna på båda sidorna i en medelvarm stekpanna med olja och smör. Ös med smöret under stektiden. Köttet ska bli krispigt och gyllene.

Servering
Smöra brödskivorna. Sprid sedan över ett lager majonnäs på ena brödskivan och toppa med rostad lök. På andra skivan läggs ett lager tonkatsusås och toppa med kålsalladen. Avsluta med köttet och lägg ihop skivorna.

I Japan är det vanligt att man lägger smörgåsskivorna mellan 2 tallrikar och pressa i ca 5 minuter innan den skärs i halvor. Jag rekommenderar starkt att använda denna metod för att undvika att fyllningen ramlar ur smörgåsen.

Skär av kanterna på mackorna och dela på mitten. Servera mackorna med extra majonnäs och sås på sidan.

Tips
Det går att använda endast ströbröd eller panko. Jag gillar att blanda då ströbrödet ger mer smak och panko ger en mycket krispigare yta. Majonnäsen kan du göra själv enligt receptet eller köpa färdig och smaksätta med dijonsenapen.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 6825
Energi (kcal): 1632
Protein (E%): 11
Fett (E%): 64
Kolhydrater (E%): 25
Share