

Ingredienser
Tomatsalsa
7 röda tomater, 500 g
1 lökar, 100 g
2 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk vinäger eller citronsaft
50 g ingefära
1 chili
3 msk socker, 50 g
1½ msk kumminfrön, 10 g
2 msk senapsfrö, 20 g
3 msk rökt paprikapulver, 20 g
Bakade jordärtskockor
500 g jordärtskockor
2 msk olja
1 tsk salt
½ tsk nymald peppar
Kryddiga kotletter
4 fläskkotletter, ca 500 g
½ tsk svartpeppar
1 tsk korianderfrön, krossade
½ tsk spiskummin
1 msk lökpulver eller 1 liten riven lök
1 msk vitlökspulver eller 1 riven vitlöksklyfta
½ tsk stött nejlika
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1½ msk socker
2 msk rapsolja
Blomkålsris
1 blomkål, 500 g
1 msk olivolja
1 citron, obesprutad
1 bunt purjolök
½ tsk salt
Recept
- Sätt på ugnen på varmluft 240 grader och baka tomaterna i 15 minuter tills de är svagt bruna och spricker upp.
- Riv kummin och senapsfrön i en panna tills de doftar och häll i en skål med de andra kryddorna.
- Skär lök i små tärningar.
- Skölj chili och ingefära och hacka mycket fint.
- Stek löken tills den börjar karamelliseras, tillsätt chili och ingefära och låt det steka i 1 minut.
- Tillsätt kryddor, salt, socker och de rostade tomaterna.
- Koka salsa på medium värme till en tjock konsistens i 20-30 minuter.
- Rengör och skär jordärtskockorna på längden, vänd dem i olja.
- Lägg dem i ett ugnsfast fat med snittytan uppåt, strö över salt och peppar.
- Ställ ugnen på 190 grader varmluft och baka dem i 40 minuter tills de är mjuka i mitten och krispiga runt kanten.
- Banka kotletterna platta.
- Lägg alla torkade kryddor i en mortel eller mixer.
- Skala och finhacka vitlök och blanda i kryddorna med salt och socker.
- Bre massan på kotletterna och låt dem marinera i minst 15 minuter (kan göras dagen innan för en mer koncentrerad smak – låt stå i kylen).
- Värm olja i en panna på hög värme och stek kotletterna i 1 minut på varje sida. Det ska fräsa när köttet läggs i pannan.
- Sänk till medelvärme och ge kotletterna ytterligare två minuter på varje sida tills köttet är svagt rosa i mitten.
- Skär bort de gröna bladen på blomkålen och skölj den.
- Riv blomkålen grovt i en skål så att det ser ut som ris.
- Klipp ner gräslök i blomkålen, riv skalet och pressa saften ur en citron och blanda allt med lite salt.
- Servera blomkålsris med bakade jordärtskockor, kryddiga kotletter och salsa. Smaklig måltid!
Näringsinnehåll
Energifördelning och innehåll per person.
Energi (kJ):
2250
Energi (kcal):
538
Protein (E%):
15
Fett (E%):
51
Kolhydrater (E%):
34
Relaterade recept


Tomat-feta och bakade morötter med krispigt fläskkött


Syrlig kålsallad med fläskfilé och svamp


Sommargrönsaker med mynta- och gurkdressing, naanbröd och fläskkött


Saftigt, kryddigt fläskkött i General TSO:s tappning med pak choy och broccoli


Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis

