Jordärtskockor och tomatsalsa med kryddigt fläsk

Förbered dig på fantastiska smaker, starka sådana, men det är det värt! De kryddiga kotletterna serveras med blomkålsris, ugnsbakade jordärtskockor och en tomatsalsa som får det att kittla i smaklökarna.

Tips
Det går bra att ersätta jordärtskockorna med små potatisar som bakas i ugnen med lite olja och salt tills de är mjuka.
Om du inte tycker om en rökig smak kan du använda vanligt paprikapulver i tomatsalsan.

Tid
60 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Tomatsalsa
7 röda tomater, 500 g
1 lökar, 100 g
2 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk vinäger eller citronsaft
50 g ingefära
1 chili
3 msk socker, 50 g
1½ msk kumminfrön, 10 g
2 msk senapsfrö, 20 g
3 msk rökt paprikapulver, 20 g

Bakade jordärtskockor
500 g jordärtskockor
2 msk olja
1 tsk salt
½ tsk nymald peppar

Kryddiga kotletter
4 fläskkotletter, ca 500 g
½ tsk svartpeppar
1 tsk korianderfrön, krossade
½ tsk spiskummin
1 msk lökpulver eller 1 liten riven lök
1 msk vitlökspulver eller 1 riven vitlöksklyfta
½ tsk stött nejlika
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1½ msk socker
2 msk rapsolja

Blomkålsris
1 blomkål, 500 g
1 msk olivolja
1 citron, obesprutad
1 bunt purjolök
½ tsk salt

Recept

  1. Sätt på ugnen på varmluft 240 grader och baka tomaterna i 15 minuter tills de är svagt bruna och spricker upp.
  2. Riv kummin och senapsfrön i en panna tills de doftar och häll i en skål med de andra kryddorna.
  3. Skär lök i små tärningar.
  4. Skölj chili och ingefära och hacka mycket fint.
  5. Stek löken tills den börjar karamelliseras, tillsätt chili och ingefära och låt det steka i 1 minut.
  6. Tillsätt kryddor, salt, socker och de rostade tomaterna.
  7. Koka salsa på medium värme till en tjock konsistens i 20-30 minuter.
  8. Rengör och skär jordärtskockorna på längden, vänd dem i olja.
  9. Lägg dem i ett ugnsfast fat med snittytan uppåt, strö över salt och peppar.
  10. Ställ ugnen på 190 grader varmluft och baka dem i 40 minuter tills de är mjuka i mitten och krispiga runt kanten.
  11. Banka kotletterna platta.
  12. Lägg alla torkade kryddor i en mortel eller mixer.
  13. Skala och finhacka vitlök och blanda i kryddorna med salt och socker.
  14. Bre massan på kotletterna och låt dem marinera i minst 15 minuter (kan göras dagen innan för en mer koncentrerad smak – låt stå i kylen).
  15. Värm olja i en panna på hög värme och stek kotletterna i 1 minut på varje sida. Det ska fräsa när köttet läggs i pannan.
  16. Sänk till medelvärme och ge kotletterna ytterligare två minuter på varje sida tills köttet är svagt rosa i mitten.
  17. Skär bort de gröna bladen på blomkålen och skölj den.
  18. Riv blomkålen grovt i en skål så att det ser ut som ris.
  19. Klipp ner gräslök i blomkålen, riv skalet och pressa saften ur en citron och blanda allt med lite salt.
  20. Servera blomkålsris med bakade jordärtskockor, kryddiga kotletter och salsa. Smaklig måltid!

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 2250
Energi (kcal): 538
Protein (E%): 15
Fett (E%): 51
Kolhydrater (E%): 34
Share