Jordärtskockor och fläskkött i curry, kokos och röda linser

Den här värmande och mättande curry- och kokosgrytan är perfekt att laga som storkok eller servera en kylig höstkväll. I grytan samsas karré, linser, fänkål och jordärtskocka med chili, curry, vitlök och ingefära. Serveras med färsk koriander, mynta och lime.

Tid
40 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Ingredienser
300 g karré
salt
800 g jordärtskockor
2 msk extra jungfruolivolja
1 vitlöksklyftor
1 fänkål
½ färsk röd chili
10 g färsk ingefära
2 msk röd currypasta
200 g röda linser
5 dl vatten
2 lime
8 dl kokosmjölk, 2 burkar

Dekorering
2 rödlök
1 lime
1 bunt färsk koriander
1 bunt färsk mynta

Recept

  1. Tärna köttet i 2×2 cm och lägg det i en skål. Strö över lite salt och låt det stå i 15 minuter.
  2. Tvätta jordärtskockor noga med en borste så att all jord lossnar. Dela dem i kvartar.
  3. Värm oljan i en gryta på hög värme. Bryn köttet i några minuter tills det har en fin stekyta.
  4. Tillsätt jordärtskockorna och låt allt steka några minuter till så att även jordärtskockorna får lite färg.
  5. Skala och hacka vitlöken fint.
  6. Skär bort roten och toppen av fänkålen och dela på längden. Hacka den fint.
  7. Lägg vitlök och fänkål i pannan och låt den steka med lite.
  8. Hacka chili och ingefära fint och lägg det pannan tillsammans med currypasta och låt det bryna i 1 minut.
  9. Tillsätt linserna och blanda ordentligt.
  10. Pressa saften ur limen.
  11. Tillsätt vatten, limejuice och kokosmjölk. Koka upp allt, skruva ner till låg värme och låt det sjuda i 25-30 minuter tills allt är mjukt. Om kokosmjölken kokar för våldsamt och reduceras för mycket kan den spricka. Om så sker kan du tillsätta lite mer vatten så att den kokar ihop igen.
  12. Skala och finhacka rödlök.
  13. Riv skalet fint och pressa saften ur limen.
  14. Blanda lök, limejuice och zest och låt det marinera i 15-20 minuter tills löken mister sin skarpa smak men ändå ger tuggmotstånd.
  15. Ta bort pannan från värmen och smaka av med extra chili, ingefära, currypasta och lime.
  16. Servera med marinerad lök, mynta och korianderblad på toppen.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3620
Energi (kcal): 865
Protein (E%): 15
Fett (E%): 54
Kolhydrater (E%): 31
Share