Het flask- och papayasallad Het flask- och papayasallad
David Lundqvist

Het fläsk- och papayasallad med böngroddar och jordnötter

En härlig sallad med spännande smaker och texturer. De hackade jordnötterna förgyller den kryddiga färsen tillsammans med papayan. En rätt för den som vill testa nytt spännande och kryddstarkt.

Lägg upp rätten på tallriken med salladen i botten och därefter fläskfärsen, toppa med tunt skivad röd chili som sköljts i kallt vatten och plockad koriander.

Tips: Vill du förenkla receptet kan du använda rostade jordnötter och strö på chiliflakes.

Tid
40 min.
Personer
4 pers.

Ingredienser

Fläskfärs
500 g fläskfärs
3 bananschalottenlök – skalade och finhackade
3 vitlöksklyftor – skalade och finhackade
1 citron – zest och juice
2 tsk sriracha
2 msk rapsolja
1 msk brun farin
2 msk japansk soja
Salt

Sallad
300 g mungböngroddar – sköljda och isade
300 g grön papaya – skalad och tunt strimlad
4 salladslök – tunt skivade
1 bunt koriander – grovt hackad
2 msk olivolja
1 tsk salt

Limevinägrett
1 dl rapsolja
½ dl limejuice (samt rivet skal från limen)
2 msk honung
Salt

Jordnötterna
100 g naturella jordnötter
3 dl vatten
2 msk salt
1 krm chiliflakes

Garnering
Tunt skivad chili
Koriander

Recept

Fläskfärs

  1. Bryn färsen i rapsolja under omrörning i het panna. Tillsätt lök. Avsluta med soja, citron, farin och sriracha – koka ihop och smaka av med ev salt.

Sallad

  1. Häll av groddarna. Blanda groddar, papaya, lök och koriander. Dressa med olja och salt precis innan servering.

Vinaigrette

  1. Mixa olja, honung och limejuice och limezest med stavmixer. Smaka av med salt. Häll över salladen innan servering.

Jordnötter

  1. Koka upp vatten, salt och chili, häll över nötterna och låt dra i 20 min.
  2. Häll av och rosta torrt i ugn på 140 grader i ca 20–30 min. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ur ånga.
  3. Krossa eller hacka nötterna lätt innan servering.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 3752
Energi (kcal): 898
Protein (E%): 13
Fett (E%): 73
Kolhydrater (E%): 14
Share