Hängmörad grissida med sofrito och grillad sallad Hängmörad grissida med sofrito och grillad sallad
Mette Dahlgaard

Hängmörad grissida med sofrito och grillad sallad

Hängmörad grissida med sofrito och grillad sallad. Ett somrigt recept med få ingredienser. Sofrito är en argentinsk version av fermenterade grönsaker. Receptet är framtaget av kocken Frida Nilsson.

Tid
2 + 10-14 timmar
Personer
4

Ingredienser

½ kg tomater
½ kg lök
½ kg bladselleri
1 l vatten
50 g salt
600 g hängmörad grissida, gärna kokdelen.
4 hjärtsallad
Eventuellt kryddörter för dekorering

Recept

Sofrito: 

  1. Gör en saltlag genom att koka vatten och salt tills saltet löst sig. Kyl saltlagen.
  2. Tvätta tomaterna och skär dem i kvartar.
  3. Skala och skiva löken.
  4. Tvätta och tärna bladsellerin.
  5. Blanda de skivade grönsakerna i en stor skål.
  6. Lägg grönsakerna i burkar med patentlock.
  7. Den kalla saltlagen hälls över grönsakerna tills de täcks helt.
  8. Låt sofriton fermenteras i 10-14 dagar i sovrumstemperatur (18-20 grader).
  9. KOM IHÅG: Burkarna ska öppnas varje dag de första 5-7 dagarna för att avlasta trycket.
  10. Förvara sofrito i kylskåp när den har fermenterats i 10-14 dagar.

 

  1. Skåra svålen på grissidan, gnid den med salt så att saltet kommer ner i skårorna.
  2. Lägg sidan på ett galler i en form med svålen neråt.
  3. Ställ sidan i en kall ugn och sätt ugnen på 200 grader.
  4. Tillaga köttet i 1½ timme. Om svålen inte är spröd skruvar du upp till 250 grader tills den blir det.
  5. Häll av hälften av sofriton i en sil.
  6. Hacka sofriton grovt, t.ex. i en minihackare.
  7. Ta bort de yttersta bladen från salladen, halvera den, skölj noga och torka i en ren handduk.
  8. Värm en torr panna till hög värme och grilla salladen så att den blir mörk men inte bränd. Salladen ska helst ha kvar lite tuggmotstånd.

Servering:
Servera den grillade salladen med sofriton och lägg den spröda grissidan vid sidan av och dekorera med örter.

Tips:
* Långtidsbakning ger ett saftigare och mörare kött. Sätt ugnen på 100 grader och stek grissidan i 2½
timme. Skruva upp ugnen till 250 grader tills svålen är gyllene och spröd.
* Om du får grissida över kan du använda det för att göra fläsksteksmackor dagen efter.
* Resten av sofriton kan du använda som tillbehör till andra rätter och på mackor.

Näringsinnehåll

Energifördelning och innehåll per person.

Energi (kJ): 1626
Energi (kcal): 387
Protein (E%): 31
Fett (E%): 56
Kolhydrater (E%): 13
Share